{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stanje žena u Evropi poboljšano, ali još mnogo treba uraditi

F
8.3.2007. u 16:16
0
0
Stanje žena u Evropi poboljšano, ali još mnogo treba uraditi
0
Stanje žena u Evropi poboljšano, ali još mnogo treba uraditi
Foto: Reuters
"Lideri naših teritorijalnih zajednica, lokalnih i regionalnih vlasti širom Evrope imaju značajnju odgovornost u poboljšanju situacije žena na našem kontinentu i poboljšanju njihove uloge u javnom životu", istaknuo je u četvrtak Halvdan Skard, predsjednik Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope.
"Jasno je da je došlo do pozitivnog razvoja tokom posljednjih godina u pitanju položaja žena na teritorijalnom nivou na političkim, ekonomskim i društvenim poljima. Sve je više žena gradonačelnica i guvernerki, i više je ženskih općinskih ili regionalnih vijećnika. Ipak, monogo toga je ostalo da se uradi.

Iako je došlo do poboljšanja, učešće žena još nije dostiglo željeni nivo i postoji očigledni nesrazmjer i diskriminacija na ekonomskom i društvenom polju. U tom kontekstu Kongres je aktivno angažovan u kampanjama Vijeća Evrope u cilju poboljšanja situacije žena, kao što su kampanje protiv nasilja u kući i protiv trgovine ljudima.

Naši gradovi i regije moraju zauzeti aktivan stav protiv tih pošasti koje razaraju naša društva, i ne samo što lokalne i regionalne vlasti pate od njihovih posljedica nego zato što su također prva linija odbrane ženskih prava. Međunarodni dan žena prava je prilika da razmotrimo situciju žena u Evropi i u drugim djelovima svijeta, da udružimo naše snage kao vladini zvaničnici, parlamentarci, lokalni i regionalni predstavnici, u cilju poboljšanja te situacije i da obnovimo naše obavezivanje na izgradnju Evrope s potpunom ravnopravnošću splova", izjavio je Skard.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: