|

Stanje u Tajlandu se normalizira

Stanje u Tajlandu se normalizira
0
F
FENA
21.9.2006. u 15:06
0
komentara
0

dijeljenja
Stanje u Tajlandu se normalizira Foto: Reuters
Dva dana nakon državnog udara u Tajlandu stanje se normalizira. Vojno vodstvo je smanjilo broj vojnika u glavnom gradu Bangkoku, a vojna vlada, koju je jučer prihvatio kralj Bhumibol, najavila je da će u roku od dvije sedmice predati vlast civilima.
Do oktobra iduće godine trebali bi se održati i novi izbori.

Prema ispitivanju, koje su objavile dnevne novine, više od 80 posto Tajlanđana podržavaju državni udar. Više od 70 posto očekuje da će tako biti riješena politička kriza u zemlji. Poslovni ljudi ipak strahuju da će se smanjiti broj turista. Zabrinjava prije svega kako će se to odraziti na poslove, na turizam i čitavo tajlandsko gospodarstvo. To je najvažnije.

Većina Tajlanđana očito vjeruje pučistima oko generala Sonthija da će vlast predati prijelaznoj civilnoj vladi. Glavni urednik novina Bangkok Post izjavio je na televiziji da je toga bilo i nakon ranijih državnih udara:

«Godine 1991., kada su generali državnim udarom smijenili generala Chachaija Choonhavana, odmah je za premijera postavljen Anand Panyarachum. Mislim da su vojni dužnosnici odavno shvatili da nemaju iskustva u vođenju države.»

Kralj Bhumibol Adunjadet obećao je vojsci potporu. Moguće je da je već ranije znao za pripremu državnog udara. Prema pisanju novina u pripreme je bio uključen mali krug oficira u kojem je bio i kraljev vojni savjetnik, general Prem.

Ko će biti novi premijer, zasad nije poznato. Vjerovatno je da će u Vladi ostati neki od dosadašnjih ministara.

Što će biti s dosadašnjim premijerom Thaksinom Shinawatrom nije jasno. Pučisti kažu da se u svako doba može vratiti u zemlju, ali da će morati odgovarati zbog korupcije.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.