Mesić u Turskoj
0

Stanje u regiji u središtu bilateralnih razgovora

FENA
Stanje u Bosni i Hercegovini, Srbiji, te na Kosovu bile su središnje teme bilateralnih razgovora koje je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u utorak vodio u Izmiru.

Mesić se na marginama 9. gospodarskog foruma Sjeverna i Južna Evropa sastao s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, predsjedavajućim Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem i bivšim turskim predsjednikom Sulejmanom Demirelom.

Vujanović je Mesiću kazao da Crna Gora namjerava do kraja godine aplicirati za članstvo u Evropskoj uniji, te dogodine na samitu NATO-a za članstvom u MAP-u. Crna Gora, rekao je Vujanović, želi ubrzati svoj ulazak u euroatlantske integracije i nada se da će u tome imati podršku Hrvatske.

Na drugom bilateralnom sastanku Mesića sa Silajdžićem izražena je obostrana snažna potpora za održavanje cjelovitosti BiH, u kojoj su sva tri naroda konstitutivna na cijelom teritoriju.

"Složili smo se da treba zaustaviti bilo kakvu mogućnost da Republika srpska stvara državu u državi i da BiH mora profunkcionirati kao svaka dobro pravno organizirana država", rekao je nakon sastanka s Demirelom hrvatski predsjednik.

Mesić i Demirel razgovarali su i o Srbiji i Kosovu, te se suglasili kako se i Beograd i Priština moraju prilagoditi novoj realnosti, koja je nastala nakon što je Kosovo proglasilo samostalnost.

Odgovarajući na pitanje o tome kakvu odluku očekuje od Međunarodnoga suda pravde (ICJ) u vezi s tužbom Hrvatske protiv Srbije, Mesić je rekao da "kakvu god odluku ICJ donese, ona će biti samo savjetodavna".

Sastankom s bivšim turskim predsjednikom, prenosi Hina, Mesić je završio svoj dvodnevni boravak u Izmiru.