Hag
0

Stanišić i Župljanin negirali krivicu

FENA
Pred Vijećem Tribunala u Haagu po drugi put krivicu su negirali Mićo Stanišić i Stojan Župljanin, koje tamošnje tužilaštvo tereti za zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja rata počinjene na teritoriji BiH.

Stanišić se prvi put o krivnji izjasnio u martu 2005. godine, dok je Župljanin to učinio u junu tri godine poslije.

Krajem septembra ove godine Sudsko vijeće je prihvatilo prijedlog Tužilaštva o spajanju ovih dvaju predmeta, te su se na ročištu 20. novembra optuženi izjasnili po zajedničkoj optužnici.

“Izjašnjavam se da nisam kriv po ovim tačkama optužnice, kao ni po jednoj za koju sam se do sada izjasnio”, rekao je Stojan Župljanin, javio je BIRN - Justice Report

Mićo Stanišić se izjasnio putem videolinka iz Beograda budući da je privremeno pušten na slobodu.

Prema navodima optužnice, na teret im se stavljaju ubistva, prisilna preseljenja, protjerivanja i deportacije na području BiH u periodu rata od 1992. do 1995. godine.

Stanišić je tada bio ministar unutrašnjih poslova Srpske Republike BiH, dok je Župljanin bio načelnik regionalnog Centra službi bezbjednosti u Banjoj Luci, član Kriznog štaba Autonomne regije Krajina (ARK) i savjetnik predsjednika RS-a za unutrašnje poslove.

Na teret im se stavlja i učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa Radovanom Karadžićem (koji čeka početak suđenja u Haagu), Biljanom Plavšić (osuđena na 11 godina zatvora), Momčilom Krajišnikom (nepravosnažno osuđen na 27 godina) i mnogim drugim visokim funkcionerima Republike Srpske.

Stanišić se predao u martu 2005. godine, dok je Župljanin uhapšen u junu 2008., nakon devet godina provedenih u bjekstvu.