Stanišić i Simatović negirali krivicu na početku ponovljenog suđenja

Klix.ba
18.12.2015. u 16:05
17
14
Stanišić i Simatović negirali krivicu na početku ponovljenog suđenja
17
Stanišić i Simatović negirali krivicu na početku ponovljenog suđenja Foto: Arhiv/EPA
Bivši rukovodioci Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovica Stanišić i Franko Simatović negirali su krivicu na početku novog suđenja pred Haškim tribunalom.
Suđenje se ponavlja po odluci Žalbenog vijeća Haškog tribunala (ICTY), čime je poništena prvostepena oslobađajuća presuda.

Stanišić i Simatović su prvostepenom presudom 2013. godine oslobođeni svake odgovornosti za ratne zločine. Optuženi su za ratne zločine počinjene na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine te za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Haško tužilaštvo izreklo je žalbu na oslobađajuću presudu, tražeći da se dvojica funkcionera SDB-a proglase krivima po svim tačkama optužnice.

Prvostepenom oslobađajućom presudom bilo je utvrđeno da su Stanišić i Simatović slali u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu jedinice specijalne namjene SDB-a tzv. Crvene beretke, koje su sa Škorpionima, srpskom dobrovoljačkom gardom Željka Ražnatovića Arkana, te milicijom SAO Krajine počinile zločine.

To, međutim, nije bilo dovoljno da se utvrdi njihova odgovornost za te zločine, jer nije dokazano da su ih slali s namjerom da se počine zločini.

Prvo stupanje pred sud Stanišića i Simatovića zakazano je u 14:30 sati, pred sucem Burtonom Hallom.


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: