ICTY
0

Stanišić i Simatović dali dozvolu za ubijanje nesrba

FENA
Tužitelj Dermot Groome rekao je u utorak pred Haškim sudom (ICTY), u uvodnoj riječi na suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju, da su optuženi dali srpskim paravojnim snagama "dozvolu za ubijanje" i etničko čišćenje nesrba tokom ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Stanišić (58) i Simatović (59) optuženi su u četiri tačke za zločine protiv čovječnosti (progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje), a jedna tačka optužnice im na teret stavlja kršenje zakona i običaja ratovanja (ubistvo) u Hrvatskoj i BiH 1991.–1995.

Stanišić je u to vrijeme bio načelnik Službe državne sigurnosti Srbije, a Simatović njegov pomoćnik i prvi komandant jedinice za specijalne operacije (JSO).

Tvrdeći da su Stanišić i Simatović odgovorni, između ostalog, za strijeljanje šest bošnjačkih dječaka i muškaraca iz Srebrenice koje su u ljeto 1999. kod Trnova počinili pripadnici paravojne formacije "Škorpioni", tužitelj Groome je ocijenio da je snimak toga pogubljenja "možda najšokantniji dokaz" u historiji ICTY-a.

Snimak strijeljanja, koji su načinili pripadnici "Škorpiona", prvi put je prikazan na suđenju Slobodanu Miloševiću pred ICTY-em 2006. godine, nakon čega su vlasti Srbije počinitelje uhapsile i izvele pred sud.

Snimke smotre "Škorpiona" uoči odlaska na ratište, koje je prikazao, tužitelj je u utorak nazvao još šokantnijim, "zato što pokazuju da počinitelji nisu bili banda kriminalaca, već dobro obučena, opremljena i plaćena jedinica Državne sigurnosti Srbije".

"Oni su imali dozvolu da očiste teritorije Hrvatske i BiH od nepoželjnih naroda, imali su dozvolu da ubijaju", naglasio je Groome, navodeći da su za formiranje, obučavanje i upravljanje takvim jedinicama bili nadležni Stanišić i Simatović, "ponosni osnivači grupe naoružanih i opasnih ljudi".

Kao dokaz za to Groome je prikazao dio filma s proslave godišnjice Jedinice za specijalne operacije SDB-a Srbije iz maja 1997. u Kuli. Na snimku, poslije obilaska centra JSO-a, Stanišić predaje Miloševiću poklon uz riječi: "Ponosni smo na jedinicu i na priliku da služimo narodu u ovo sudbonosno vrijeme."

Ubistvo u Trnovu i druge zločine nad Bošnjacima, različite jedinice pod Stanišićevom i Simatovićevom kontrolom počinile su u okviru zajedničkoga zločinačkog poduhvata koji je osmislio Slobodan Milosević, a čiji je cilj bio da se nesrbi uklone s teritorija nove zamišljene srpske države, naglasio je tužitelj.

Milošević je, kazao je tužitelj Groome, bio "pokretačka snaga" toga zločinačkog poduhvata, a tužitelji će tokom suđenja dokazati da su Stanišić i Simatović s njim imali bliske odnose.

Groome je kazao da je za ostvarenje toga cilja Miloševiću 1991. bilo "nužno da formira paravojnu formaciju koja se može prikriveno i protuzakonito uputiti u Hrvatsku i BiH kako bi djelovala na stvaranju etnički čistih teritorija" i da je to učinio preko SDB-a, odnosno Stanišića i Simatovića.

U tome je, naznačio je tužitelj, Stanišiću finansijski pomagao Mihalj Kertes, tada zvaničnik "Dafimenta, jedne od najvećih srpskih banaka".

Tužitelj je u sudnici pustio izvod iz tajno snimljenog razgovora u kojem Kertes kaže vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću da je "Sloba dao meni i Stanišiću odriješene ruke".

Zastupnik optužbe Groome nastavlja s davanjem uvodne riječi, prenijela je Beta.

Optuženi Stanišić ne prisustvuje procesu u sudnici zbog bolesti, a odbio je i da suđenje prati iz pritvora preko videoveze.

Sudsko vijeće je odlučilo da "ne postoje objektivni medicinski razlozi za zaključak da optuženi nije sposoban da prati proces, bilo u sudnici, bilo preko videoveze" iz pritvora ICTY-a.