Svijet
0

Štampa u Zaljevu oštro kritikuje Busha pred njegov dolazak

FENA
Nekoliko sati pred dolazak u Zaljev, u četiri monarhije saveznice Sjedinjenih Država, neki lokalni listovi oštro kritikuju u petak američkog predsjednika Busha vezano za Iran.

"Gospodine predsjedniče, regionu su potrebne inteligentne inicijative, a ne pametne bombe", piše kuvajtski dnevni list Al-Rai na naslovnoj strani.

Bush se u popodnevnim satima očekuje u Kuvajtu, gdje dolazi iz Izraela. On će potom obići Bahreine, u nedjelju Ujedinjene Arapske Emirate i u ponedjeljak Saudijsku Arabiju.

"Zaljevu je potrebna interkontinentalna tehnologija, a ne balističke rakete. Potrebni su mu naučni, ekonomski, finansijski i trgovinski ugovori, a ne ugovori o naoružanju", nastavlja ovaj list.

Dnevni list Emirata Al-Khaleej piše da je Iran "glavna meta" Bushove turneje "jer on predstavlja 'prijetnju po svjetski mir', kako on kaže".

"On pokušava da izraelsko-arapski sukob pretvori u arapsko-iranski sukob, jer Izrael, nuklearna sila naoružana do zuba s oružjem za masovno uništenje, agresivan, ekspanzionistički i rasistički, stavljen je izvan međunarodnog zakona i ne prijeti svjetskom miru", nastavlja dnevni list sa sjedištem u emiratu Charjah.

Bush je prije odlaska iz Washingtona izjavio da njegova turneja po Bliskom i Srednjem istoku, prva tokom njegova mandata, ima za cilj da promovira mir između Izraela i Palestinaca i da suzbije "agresivne ambicije" Irana, susjeda arapskih monarhija Zaljeva.