Rusija
0

Staljinov unuk tužio dnevni list zbog klevete njegovog djeda

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Unuk Josifa Visarionoviča Staljina tužio je liberalni ruski dnevni list "Novaju gazetu" zbog navodne klevete i povrede ugleda njegovog djeda.

Jevgenij Džugašvili kaže da je iznesena laž u članku u kome se navodi da je Staljin lično naređivao likvidacije sovjetskih građana, prenosi BBC.

 Sud u Moskvi prihvatio je pokretanje parnice protiv "Gazete", koja uživa ugled opozicionog lista.

List je objavio tekst u kome se poziva na naloge za likvidaciju sa kojih je skinuta oznaka povjerljivosti, uz tvrdnju da ih je potpisivao lično Staljin.

  Džugašvili smatra da je to laž i da Staljin nikada nije lično naredio bilo čije ubistvo.

   Mnogi komentatori vide ovaj slučaj kao dio kampanje Kremlja za rehabilitaciju Staljinovog ugleda. Manja grupa Staljinovih pristalica okupila se ispred zgrade suda u Moskvi, gdje su Džugašvilijevi advokati podnijeli tužbu. 

  "Ukoliko sud donese odluku u korist podnosioca tužbe, to će biti prava bomba. Treba da okončamo ove rasprave o tom diktatoru ubici - njega treba osuditi", izjavio je advokat odbrane Genri Reznik.
 U novom idanju udžbenika za istoriju koji koriste ruski školarci, Staljin je opisan kao "efikasan upravnik" koji je vodio Rusiju do pobjede u Drugom svjetskom ratu, a ne kao, po mišljenju mnogih, brutalni diktator koji je odgovoran za stradanje miliona ljudi.