|

Staljin - ratni vođa ili tiranin

Staljin - ratni vođa ili tiranin
0
F
FENA
4.12.2009. u 12:05
1
komentara
0

dijeljenja
Staljin - ratni vođa ili tiranin Foto: AP
Dnevnik The Times osvrće se u petak na odgovor koji je Vladimir Putin dao na temu Staljina u kojem je, zaključuje ovaj list, odao počast dostignućima čovjeka koji je milione ljudi poslao u smrt.
"Očigledno je da je zemlja pod Staljinovom vlašću napredovala od poljoprivredne do industrijske. Činjenica je i da smo dobili Drugi svjetski rat. Sigurno da postoje pozitivne strane Staljinove vladavine, ali je činjenica i da je bilo represije od koje su stradali milioni naših sunarodnjaka", rekao je Putin.

Times navodi da pitanje Staljina i njegove historijske uloge postaje sve aktuelnije kako se bliži obilježavanje 65. godišnjice sovjetske pobjede u Drugom svjetskom ratu.

Kremlj tvrdi da Rusi, kao nasljednici onih koji su izvojevali veliku pobjedu, treba na to da budu ponosni, a ne da se izvinjavaju dok im istovremeno, piše u Timesu, dopušta da slobodno izbjegavaju temu mračne prošlosti koju su im u nasljeđe ostavili komunisti.

Takav scenarij će uspjeti samo ako – prema zamisli Kremlja, pretpostavlja list – Staljin bude viđen kao ratni vođa koji je spasio naciju, a ne i kao tiranin koji je pobio milione.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...