{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Stabilnost Pakistana iznimno je važan za borbu protiv terorizma"

F
14.10.2010. u 12:16
0
0
"Stabilnost Pakistana iznimno je važan za borbu protiv terorizma"
0
"Stabilnost Pakistana iznimno je važan za borbu protiv terorizma"
Foto: AP
Stabilnost Pakistana od ključne je važnosti za borbu protiv terorizma i za zaštitu sigurnosti i naporima međunarodne zajednice mora se pridružiti i pakistanska vlada potrebnim ekonomskim reformama, izjavila je u četvrtak u Bruxellesu američka državna tajnica Hillary Clinton.
"Stabilnost Pakistana od ključne je važnosti za našu zajedničku borbu protiv terorizma i za zaštitu sigurnosti građana savezničkih zemalja", rekla je Clinton nakon razgovora s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

Uz napore međunarodne zajednice i sam Pakistan mora što prije poduzeti odlučne korake mobilizacije resursa, posebno reforme ekonomije. Najvažniji korak koji u tom može poduzeti pakistanska vlada jest reforma poreznog sistema kako bi se proširila porezna baza, dodala je.

"Potpuno je neprihvatljivo da oni koji imaju sredstava ne snose pošteno svoj dio tereta u pomoći vlastitom narodu, kao što je to slučaju Evropi i Sjedinjenim Državama", rekla je Clinton.

U petak će u Bruxellesu Ashton zajedno s pakistanskim ministrom vanjskih poslova Shahom Mahmoodom Qureshiem supredsjedati trećim ministarskim sastankom "Prijatelja demokratskog Pakistana".

Ta grupa uspostavljena je 2008. godine kao forum za politički dijalog o pakistanskim sigurnosnim i ekonomskim izazovima i za mobilizaciju međunarodne pomoći Pakistanu. Skupina "Prijatelji demokratskog Pakistana" okuplja 26 zemalja i institucija.

"Taj sastanak će biti prigoda za pakistanske prijatelje da pokažu solidarnost u jednom od najtežih razdoblja historiji te zemlje. Rad grupe "Prijatelji demokratskog Pakistana" važniji je nego ikad. Očekujemo da ćemo doznati više o dugoročnoj pakistanskoj strategiji za ekonomski oporavak i uklanjanje strukturalnih prepreka. Stabilan, siguran i prosperitetan Pakistan u interesu je EU-a i međunarodne zajednice", rekla je Ashton.

Sjedinjene Države u petak na sastanku neće predstavljati državna tajnica Hillary Clinton, koja u četvrtak sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a i u petak se mora vratiti u Washington, nego posebni američki izaslanik za Afganistan i Pakistan Richard Holbrooke.

Hillary Clinton sastat će se u četvrtak u Bruxellesu i s predsjednikom Evropskog vijeća Hermanom Van Rompuyem i predsjednikom Evropskog parlamenta Jerzyem Buzekom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: