Svijet
0

Stabilno stanje bivše britanske premijerke Margaret Thatcher

FENA
Stanje bivše britanske premijerke Margaret Thatcher stabilno je nakon što je primljena u bolnicu, kazala je u subotu glasnogovornica londonske bolnice St. Thomas. Thatcher (82) primljena je u petak u bolnicu u južnom Londonu kako bi iz predostrožnosti uradila medicinske testove.

"Ona je uradila testove ali nećemo objaviti više informacija dok ne razgovaramo sa njenim privatnim sekretarom, kazala je glasnogovornica bolnice agenciji Reuters.

Thatcher se rijetko pojavljivala u javnosti od kada je 2002. godine pretrpjela seriju manjih moždanih udara, koji su je natjerali da prekine svoje intenzivno javno djelovanje.

"Nadamo se da će uskoro biti kući", kazala je njena glasnogovornica. "Ona sjedi i priča i čini se da je dobro. Ovo je uglavnom bilo iz predostrožnosti", kazala je ona.

Kao prva i do sada jedina britanska premijerka Thatcher je nazvana "čelična dama", stekavši reputaciju jedne od težih političarki svoga vremena.

Ona je došla na vlast 1979. godine i vladala više od 10 godina, dok je sa vlasti nije zbacila njena partija. Povukla se iz donjeg doma britanskog parlamenta 1992. godine.