Svijet
0

Šta uraditi da Amerika ne postane utočište za ratne zločince

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sjedinjene Države nemaju zakon kojim bi se gonile osobe koje žive u Americi a odgovorne su za zločine protiv čovječnosti počinjene u trećim zemljama, izjavio je demokratski senator Dick Durbin iz države Illinois.

Kako javlja novinarka Glasa Amerike, senator Durbin, inače član senatskog Odbora za pravosuđe, namjerava to izmijeniti.

Sentor Durbin kaže da ne želi da Sjedinjene Države postanu utočište za ratne zločince. Na jučerašnjem pretresu u Pododboru za pravosuđe Durbin je iznio da postojeći američki zakoni posjeduju pravnu začkoljicu koja sputava Sekretarijat za pravosuđe da poduzme mjere protiv osoba osumnjičenih za zločine protiv čovječnosti koje su se nastanile u Americi. Senator je predočio da bi, naprimjer, neki strani gospodar rata, kriv za masovna silovanja, koji bi uspio da dođe u Ameriku, bio izvan domašaja pravde.

"Uprkos dugogodišnjoj podršci koju Sjedinjene Države pružaju progonu osumnjičenih za zločine protiv čovječnosti, počinjene pored ostalog u Drugom svjetskom ratu, bivšoj Jugoslaviji ili Siera Leoneu, u Americi ne postoji zakon koji zabranjuje zločine protiv čovječnosti. Rezultat toga je da naše vlasti ne mogu da gone takve osumnjičene u našoj vlastitoj zemlji“, kazao je saenator.

Durbin se zalaže za izmjenu postojećeg zakona. U tome ga podržava senator suparničke Republikanske stranke, Arlen Specter iz Penssylvanije.

"Ovo je pitanje od ogromne važnosti“, kazao je.

Nije poznato kada bi prijedlog takvog zakona mogao da bude podnesen. Da bi neki zakon postao pravosnažan, treba najprije da bude usvojen i u Senatu i Predstavničkom domu Kongresa i potom potpisan od američkog predsjednika.

Senator Durbin je napomenuo da američki zakon smatra genocid i mučenje za zločine. On lično bio je inicijator prijedloga zakona koji je predsjednik Bush potpisao krajem prošle godine, prema kome američke vlasti mogu da sude osobama koje su učestvovale u genocidu počinjenom na tlu trećih zemalja, a žive u Americi.