COP26
52

Šta treba znati o klimatskom samitu u Škotskoj koji će promijeniti svijet

B. R.
Klimatskom samitu u Glasgowu prisustvovat će i Greta Thunberg (Foto: Shutterstock)
Klimatskom samitu u Glasgowu prisustvovat će i Greta Thunberg (Foto: Shutterstock)
Konferencija stranaka (COP26), koja će biti održana od 31. oktobra do 12. novembra u Glasgowu, je klimatska konferencija na kojoj će biti odlučeno kako ćemo živjeti u budućnosti.
Ovo je bilo i ostalo ključno pitanje za koje je izgledno da države, čiji su predsjednici i lideri među učesnicima ovog samita Ujedinjenih nacija, neće imati jedinstven odgovor. Nazire se da ni razvijene zemlje, koje moraju predvoditi borbu za zaštitu okoliša, neće imati jedinstven odgovor.

U središtu ovog samita bit će kako postići ono što je dogovoreno na pariskom klimatskom samitu 2015. (COP21). Tada je usaglašeno da se porast globalne temperature zraka smanji do 1,5 stepeni celzija, a ocijenjeno je da je ključno da se to postigne do 2030. Odluka o tome kako ovo postići odrazit će se na svakodnevnicu svakog pojedinca.

Političari, kao i aktivisti za zaštitu okoliša i biznismeni razmatrat će prijedloge kako postići spomenuti cilj do navedenog roka, a prijedlozi su:

  • Intenzivnije napuštati korištenje uglja;

  • Smanjiti deforestaciju;

  • Koristiti više električnih vozila;

  • Podsticati investicije u korištenje obnovljivih izvora energije.

Za borbu protiv klimatskih promjena predloženi su i:

  • Zaštita i obnova ekosistema;

  • Gradnja infrastrukture kojom će se materijalna dobra zaštititi od vremenskih nepogoda;

  • Da razvijene države do 2030. izdvajaju najmanje 100 milijardi dolara godišnje;

  • Bolja saradnja svih važnih aktera - vlasti, kompanija i građana.

Među posljednjim primjerima nesuglasica u vezi s tim kako zaštititi okoliš jeste odluka Australije da ne podrži obećanje Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država za COP26 o smanjenju emisije metana za 30 posto do 2030. Ova zemlja je kao razlog za ovakvu odluku istakla zabrinutost za njene posljedice po poljoprivredu te proizvodnju uglja i plina.

Kao jedno od najvažnijih pravila za borbu protiv klimatskih pravila istaknuto je to da borba bude pravedna i inkluzivna. To znači da se u toj borbi moraju zaštititi siromašni.

Koliko je COP26 značajan govori to koji čelnici država će prisustvovati i koje kompanije su mu partneri. Između ostalih, prisustvo su najavili američki predsjednik Joe Biden, britanski premijer Boris Johnson i francuski predsjednik Emmanuel Macron. Neće prisustvovati kineski predsjednik Xi Jinping i ruski predsjednik Vladimir Putin. Među kompanijama partnerima su Microsoft, farmaceutski div GlaxoSmithKline i jedan od najvećih svjetskih proizvođača namirnica, higijenskih proizvoda i drugih potrepština Unilever.

Klimatskom samitu UN-a, koji će 26. put biti održan u Glasgowu, prisustvovat će i aktivistica za zaštitu okoliša Greta Thunberg. Kao razlog zašto je škotski grad izabran za održavanje klimatskog samita istaknuto je to što je jedan od gradova koji su već mnogo postigli u zaštiti okoliša.