Pisao Guterresu
55

Šta stoji u pismu iranskog ambasadora pri UN-u: Objasnio razloge pokretanja napada na Izrael

V. K.
Iranski ambasador i stalni predstavnik pri Ujedinjenim nacijama Amir Saeed Irwani uputio je pismo generalnom sekretaru UN-a kao i predsjedništvu Vijeća sigurnosti UN-a u kojem je naveo razloge zbog kojih je Iran izvršio napad na Izrael.

Njegovo pismo objavila je iranska novinska agencija IRNA, a u njemu je navedeno kako Vijeće sigurnosti UN-a nije ispunilo svoje dužnosti kada je riječ o osudi izraelskog napada na iranski konzulat u Damasku.

"Nažalost Vijeće sigurnosti UN-a nije ispunilo svoje dužnosti u održavanju međunarodnog mira i sigurnosti i dozvolilo je izraelskom režimu da prekrši crvene linije i osnovne principe međunarodnog zakona. Ovakva kršenja su eskalirala tenzije u regionu i ugrozila međunarodni mir", naveo je ambasador.

Zbog toga, kako ističe, Iran je odlučio da reaguje.

"Ova akcija je u skladu s inherentnim pravom Islamske Republike Iran da se brani, što je jasno navedeno u Članu 51. Povelje UN-a, kao i odgovor na ponovljene vojne agresije izraelskog režima, posebno u napadu 1. aprila 2024. godine što je u potpunosti suprotno s Članom 2. stav 4. Povelje", pojašnjeno je.

U svom pismu ambasador je naglasio kako je Iran odgovorna članica UN-a.

"Dok upozorava na bilo kakvu vojnu provokaciju izraelskog režima, Iran naglašava svoju nepokolebljivu predanost da se brani i odgovori u skladu s međunarodnim zakonima protiv svake prijetnje ili agresije protiv svog naroda, nacionalne sigurnosti, nacionalnih interesa, suvereniteta i teritorijalnog integriteta", objašnjava se u pismu.

Poručio je da Iran neće oklijevati da ovo pravo iskoristi i u budućnosti.

"Ako izraelski režim preduzme bilo kakvu vojnu akciju, odgovor Irana će sigurno biti jači i odlučniji", zaključio je.