Financial Times
0

Šta se krije iza napada na kineske policajce

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Pred otvaranje Olimpijskih igara u Pekingu u petak, britanski listovi na vanjskopolitičkim stranicama donose izvještaje iz sjeverozapadne pokrajine Sinjiang i analiziraju šta se krije iza ovonedjeljnog napada na kineske policajce u gradu Kashgaru, koji vlasti u Pekingu pripisuju separatistima tamošnje muslimanske zajednice Ujgura.

Financial Times ovoj temi posvećuje i urednički komentar.

Jedna od pratećih posljedica napada od 11. septembra u Americi - piše FT - je i ta da su mnoge zemlje svoje neriješene sukobe sakrile pod kišobran globalnog "rata protiv terora" američkog predsjednika Busha.

Tako je ruski napad na Čečeniju najednom postao legitiman, izraelski premijer Ariel Sharon dobio je zeleno svjetlo da zauzme Zapadnu obalu, a posljednji primjer je Kina, koja je iskoristila priliku da uoči samih Olimpijskih igara zajednicu Ujgura u svojoj najvećoj pokrajini ukalja imenom al-Qaide.

Vlasti u Pekingu tvrde da ujgurski "islamski džihadisti" predstavljaju prijetnju samoj sportskoj manifestaciji u Pekingu iako rudimentarna priroda napada na policajce u Kashgaru - primitivnim eksplozivnim napravama i noževima - tome ne govori u prilog.

S druge strane, nastavlja list, očito je da pripadnici zajednice Ujgura koriste igre da bi ukazali na svoje muke.

To, međutim, ne treba da čudi - svijet malo zna o viševjekovnoj muslimanskoj kulturi, vjeri i autonomiji Ujgura, koja je nestala u komunističkoj Kini, da bi ih potom ugrozila i kolonizacija kineske Han populacije.

Sinjiang je u sličnoj situaciji kao i Tibet, nastavlja FT, ali Ujguri nemaju svog Dalaj-lamu, niti holivudske zvijezde poput Richarda Gira koji bi ukazivali na potrebu očuvanje njihove kulture.

Ako Peking, s druge strane, nastavi sa svojim buldožerskim pristupom manjinama i ugrožavanjem identiteta ujgurske zajednice, to bi na kraju u Sinjianu zaista moglo da prouzrokuje "džihadizam".

Kineska interpretacija olimpijskog slogana "Jedan svijet, jedan san" na univerzalnom nivou ne postoji, zaključuje u uredničkom komentaru Financial Times.