The Guardian
0

Šta nudi Obama?

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Američkog predsjednika Baracka Obamu na prvome prekookeanskom putovanju otkako je stupio na položaj dočekat će protesti, nepunih godinu dana nakon što su ga kao predsjedničkog kandidata u Evropi dočekale stotine hiljada oduševljenih obožavalaca, piše u ponedjeljak The Guardian.

Cunami entuzijazma i emocija koji je u Evropi prošle godine zapljusnuo kandidata Obamu pretvara se u mnogo oprezniji doček predsjednika Obame koji je u Washingtonu počeo oblikovati svoj pristup politici.

Neki od njegovih sagovornika otvoreno su ga kritizirali, među njima i bivši češki premijer Mirek Topolanek koji će ga u Pragu primiti kao predsjedavajući EU-a - Topolanek je, naime, izjavio da su evropski lideri "zabrinuti" pristupom Bijele kuće finansijskoj krizi.

Njegove riječi su možda mogle biti i blaže, ali svakako je ukazao na nelagodnost koja vlada unutar EU-a u pogledu pravca kojim su krenule Sjedinjene Države.

Te razlike u pristupu dominirat će predstojećim samitom G-20, koji će pratiti masovne demonstracije najrazličitijih grupa kojima je zajednički bijes zbog finansijskog kolapsa i prateće ekonomske krize.

Protesti će vjerovatno pratiti i Obaminu posjetu Strasbourgu i Baden-Badenu, gdje će glavna tema samita NATO pakta biti Afganistan.

I tu postoje razlike u pristupu, bilježi Guardian: Evropljanima se dopalo to što Washingtona sada ima ostvarljivije ambicije u Afganistanu, ali i dalje oklijevaju kada je riječ o slanju dodatnih trupa.

Pa ipak, Evropljani Obamu dočekuju s velikom dozom dobre volje i on će, usprkos bučnim protestima, dobiti priliku da svoje veliko govorničko umijeće iskoristi kako bi apelirao direktno na evropsko javno mnijenje, zaobilazeći pritom evropske političke lidere, piše Guardian.