{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šta nudi Obama?

F
30.3.2009. u 17:06
0
1
Šta nudi Obama?
0
Šta nudi Obama?
Foto: AFP/File
Američkog predsjednika Baracka Obamu na prvome prekookeanskom putovanju otkako je stupio na položaj dočekat će protesti, nepunih godinu dana nakon što su ga kao predsjedničkog kandidata u Evropi dočekale stotine hiljada oduševljenih obožavalaca, piše u ponedjeljak The Guardian.
Cunami entuzijazma i emocija koji je u Evropi prošle godine zapljusnuo kandidata Obamu pretvara se u mnogo oprezniji doček predsjednika Obame koji je u Washingtonu počeo oblikovati svoj pristup politici.

Neki od njegovih sagovornika otvoreno su ga kritizirali, među njima i bivši češki premijer Mirek Topolanek koji će ga u Pragu primiti kao predsjedavajući EU-a - Topolanek je, naime, izjavio da su evropski lideri "zabrinuti" pristupom Bijele kuće finansijskoj krizi.

Njegove riječi su možda mogle biti i blaže, ali svakako je ukazao na nelagodnost koja vlada unutar EU-a u pogledu pravca kojim su krenule Sjedinjene Države.

Te razlike u pristupu dominirat će predstojećim samitom G-20, koji će pratiti masovne demonstracije najrazličitijih grupa kojima je zajednički bijes zbog finansijskog kolapsa i prateće ekonomske krize.

Protesti će vjerovatno pratiti i Obaminu posjetu Strasbourgu i Baden-Badenu, gdje će glavna tema samita NATO pakta biti Afganistan.

I tu postoje razlike u pristupu, bilježi Guardian: Evropljanima se dopalo to što Washingtona sada ima ostvarljivije ambicije u Afganistanu, ali i dalje oklijevaju kada je riječ o slanju dodatnih trupa.

Pa ipak, Evropljani Obamu dočekuju s velikom dozom dobre volje i on će, usprkos bučnim protestima, dobiti priliku da svoje veliko govorničko umijeće iskoristi kako bi apelirao direktno na evropsko javno mnijenje, zaobilazeći pritom evropske političke lidere, piše Guardian.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: