Financial Times
0

Šta je to zadesilo ljevicu?

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Još uvijek je sasvim normalno vjerovati da ljevičarska politika samo može dobiti s krizom kapitalizma. Takvo uvjerenje, međutim, nije uvijek bilo tačno u prošlosti, a sigurno nije ni u današnjoj Evropi, piše Financial Times u ponedjeljak.

List navodi niz primjera iz većih i manjih evropskih zemalja koji pokazuju da popularnost ljevice pada.

Socijalisti su na vlasti u Španiji, ali oni gube sljedbenike zbog nezaposlenosti koja je dostigla 14 posto, dok su švedski socijaldemokrati prošle godine bili 10 posto ispred desničarske koalicijske vlade, ali najnovije ankete pokazuju da oni sada zaostaju.

Njemačka, nastavlja Financial Times, održava izbore najesen, a nedavna anketa časopisa Stern pokazuje da koalicija desničarskih stranaka ima podršku 34 posto a umjerena ljevica 25 posto birača.

I u Velikoj Britaniji ankete pokazuju značajnu prednost konzervativaca nad laburistima. Šta je to zadesilo ljevicu? – pita se Financial Times.

Usprkos retorici o sumraku kapitalizma, javnost je vrlo skeptična prema ljevici čije su vladajuće stranke u protekloj deceniji trošile viškove uspješnog finansijskog kapitalizma za realizaciju svojih socijalnih programa.

Još je skeptičnija prema ekstremnoj ljevici koja upire prstom u krivce, ali ne nudi neki svoj program, piše Financial Times.