Svijet
68

Šta je tajna sve veće popularnosti Angele Merkel u Njemačkoj?

Klix.ba
Lukas Podolski i Angela Merkel
Lukas Podolski i Angela Merkel
Popularnost kancelarke Angele Merkel obara sve rekorde u Njemačkoj, piše Reuters.

Kabinet Merkelove je sa 57 posto podrške najpopularnija njemačka vlada od 1997. godine, od kada se radi anketiranje. Istraživanja pokazuju da je kancelarka od juna podigla svoju rekordnu podršku na 74 procenta.

Reuters navodi da je Njemačka u prvom kvartalu tekuće godine ostvarila najviši ekonomski rast u posljednje tri godine, a Merkelova i njena vlada su visok rejting zaslužili mudrim rukovođenjem prirodnim resursima u jeku krize u Evropi.

Njena treća koaliciona vlada donijela je prvu minimalnu garantovanu zaradu od 8,5 eura po satu, koju bi Bundestag trebalo da usvoji na jesen.

Rast popularnosti Merkelove došao je i od odluke o smanjenju granice za odlazak u penziju sa 63 godine, sa pravom na puna primanja za osobe koje su radile 45 i više godina od svoje 18. godine. Zvanična granica za odlazak u penziju u Njemačkoj je 67 godina.

Povjerenje vladi Merkelove skočilo je za čak sedam procenata od juna, dok je ona popularnija za tri procenta, a faktor bi mogao da bude i trijumf Njemačke na Svjetskom prvenstvu u fudbalu, gde je kancelarka pratila finalnu utakmicu i potom u medijima izašla na desetinama selfija s igračima.