Dvije opcije
35

Šta je pozadina ofanzive za smjenu Trumpa: Opoziv moguć i nakon što mu istekne mandat

G. M.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Osnovni razlog zbog čega se demokrate, i neki republikanci, zalažu za proces opoziva predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, samo nekoliko dana prije nego što on napusti dužnost, jeste da bi ga se spriječilo da se ponovo kandidira.

Trump će predati dužnost novom predsjedniku Joeu Bidenu na inauguraciji 20. januara, ali će već najavio da će ponovo ući u utrku za četiri godine.

Predsjednica Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi rekla je u intervjuu "60 minuta" koji je emitiran u nedjelju navečer da je jedan od motivacijskih faktora u novom pokušaju opoziva Trumpa "uklanjanje svake šanse da on bude ponovno izabran".

Trenutno postoje dvije opicije za njegovo uklanjanje. Jedna je aktiviranje 25. amandmana, a druga postupak opoziva (impeachment).

Zanimljivo je da se, prema pisanju pojedinih američkih medija i tumačenju pravnih stručnjaka, ovaj postupak može provesti čak i nakon što Trump napusti dužnost, naravno s ciljem da mu se onemogući potencijalni novi mandat. Demokrate će već danas pokrenuti proceduru.

Procedura 25. amandmana

Aktiviranje 25. amandmana podrazumijeva učešće potpredsjednika i većine u vladi, te dvije trećine članova oba doma Kongresa.

Pelosi i njen tim danas će tražiti glasanje o rezoluciji kojom se potpredsjednik Mike Pence i dužnosnici vlade pozivaju na korištenje 25. amandmana, a u utorak se očekuje glasanje.

Prema tom amandmanu, potpredsjednik i većina članova vlade moraju proglasiti predsjednika nesposobnim za obnašanje dužnosti.

Ako pak predsjednik ospori njihovu odluku, potrebne su dvije trećine glasova u Zastupničkom domu i Senatu da ga nadjačaju i uklone.

Postupak impeachmenta

Pence i članovi vlade imat će 24 sata da djeluju, a ukoliko to ne učine Kongres će pokrenuti postupak impeachmenta, prema Fox Newsu.

Ova procedura čak je lakša od 25. amandmana, jer nije potrebna saglasnost vlade i potpredsjednika, a potrebna je samo prosta većina u Zastupničkom domu. No, ključna prepreka je potrebna dvotrećinska većina u Senatu.

Zastupnički dom može sam donijeti rezoluciju o opozivu i odmah o njoj glasati, a za usvajanje je potrebna prosta većina što ne bi bio problem. Rezolucija bi tada bila upućena u Senat.

Interesantno je da, prema tumačenju pojedinih pravnih stručnjaka i nekih od vodećih medija, ova procedura može biti provedena i nakon što Trump napusti dužnost.

Prema pisanju CNBC-a, demokrate bi mogle provesti impeachment Trumpa nakon što napusti funkciju i, ako bude osuđen u Senatu, ne bi mu bilo dopušteno da se ponovno kandidira.

NBC, pak, piše da “neki pravni stručnjaci” vjeruju da bi se predsjedniku Donaldu Trumpu moglo suditi u Senatu čak i nakon što napusti dužnost 20. januara.

Demokrate će uskoro izjednačiti broj senatora nakon pobjede u Georgiji, odnosno obje stranke će imati po 50. To znači da će za opoziv Trumpa trebati 17 glasova republikanskih senatora.

Ako Trump bude opozvan, Senat bi tada mogao pristupiti glasanju hoće li mu zabraniti obnašanje dužnosti u budućnosti, što bi zahtijevalo tek prostu većinu glasova.

NBC piše da su stručnjaci podijeljeni u tri grupe kada je riječ o tome može li se postupak provesti nakon isteka mandata. Jedni tvrde da se to može učiniti samo dok je predsjednik na dužnosti. Drugi da je postupak potrebno započeti dok traje mandat a da može biti nastavljen i kasnije, a treći da on može biti pokrenut i nakon 20. januara.

Neki republikanci pozivaju na opoziv Trumpa. Naprimjer, republikanski senator Pat Toomey pridružio se također republikanskoj senatorici Lisi Murkowski u pozivu da Trump "podnese ostavku i ode što prije". Ipak, američki mediji navode da će se teško doći do dvotrećinske većine.

Snažna podrška u Kongresu

Prošlosedmični neredi u zgradi američkog Kongresa brzo su postali jedan od najvećih izazova Trumpovom predsjedništvu. Demokrati i neki republikanci optužuju ga za pretjeranu retoriku koja je dovela do nemira koji su za posljedicu imali pet smrtnih slučajeva.

Pelosi je rekla da je mogućnost da se Trump ponovno kandidira za predsjednika jedan od motiva “ljudi koji zagovaraju impeachment”. Rekla je da preferira 25. amandman jer bismo “ga se time riješili”.

"U Kongresu postoji snažna podrška za impeachment predsjednika. On je kriv za poticanje pobune. Za to mora platiti cijenu”, kazala je Pelosi.

Pelosi je, u pismu kolegama u nedjelju, rekla da je Trump “neposredna prijetnja” američkom Ustavu i demokratiji.