Analiza medija u SAD-u
61

Šta je pokazao satelitski snimak izraelskog napada na Iran: Još uvijek postoji dosta nepoznanica

V. K.
Satelitski snimak koji pokazuje uništenje S-300 sistema u Iranu
Satelitski snimak koji pokazuje uništenje S-300 sistema u Iranu
Američki mediji analizirali su napad koji je Izrael izveo na Iran u noći sa četvrtka na petak te su govorili o detaljima udara koji je izveo Tel Aviv.

Prema izvještaju ABC-a, napad je bio veoma ograničen te je rečeno kako je prema prvobitnoj procjeni udar uništio jedan od radarskih sistema u Iranu. Također, naglašeno je kako su projektili ispaljeni izvan iranskog zračnog prostora.

"U izvještaju ABC-a nije navedeno da li su rakete bile dodatak bespilotnim letjelicama o kojima je govorio Iran", navodi se.

U izvještaju New York Timesa koji je objavljen kasno u petak, navodi se kako su izraelski avioni ispalili projektile te se sugerira da je izraelski napad uključivao napredniju vatrenu moć nego što su prvobitni izvještaji ukazivali.

"Nije odmah jasno koje su vrste raketa korištene, odakle su ispaljene, da li ih je iranska odbrana presrela i gdje su sletjele", pojašnjava se.

Pozivajući se na visokorangirane američke izvore, Fox News je izvijestio da je meta napada bila vojna baza u Isfahanu, a ne utvrđena nuklearna postrojenja koja se nalaze 100 kilometara sjeverno od grada.

"Izraelci su pogodili ono što su i namjeravali da udare. Ciljevi napada bili su sistemi protivzračne odbrane u vojnoj bazi, koji se koriste za zaštitu obližnjih nuklearnih objekata", piše Fox.

Dodatni satelitski snimci koji su objavljeni pokazuju kako je Izrael gađao radarske sisteme te da su oni oštećeni.

Govoreći za izraelski Kanal 12, penzionisani izraelski general Israle Ziv rekao je da je napad koji je izveo Izrael imao jasan cilj.

"Nije imao namjeru izazvati velika razaranja već poslati jasnu poruku Iranu te demonstrirati tehnološki jaz između dvije zemlje i naglasiti sposobnosti izraelske vojske da prodre u najosjetljivija mjesta u Iranu", poručio je general.