Analiza izbora
0

Šta je ostalo od ljevice u Evropi?

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Britanski listovi danas analiziraju ishod izbora za Evropski parlament i manje-više tragaju za odgovorom na pitanje: šta je ostalo od ljevice?

Za "Times" objašnjenje novoustoličenog činjeničnog stanja po kojem su, širom Evrope, socijaldemokratske partije u uzmicanju ,a desnica i kranja desnica u usponu, leži u lošem vodstvu socijaldemokratskih stranaka širom starog kontinenta.

U Francuskoj je zavađena ljevica, čiji lideri međusobno čak i ne govore, prokockala prednost koju bi inače imala nad kontroverznim Nicolasom Sarkozyjem. 

U Njemačkoj je ljevica dopustila strankama desnog centra da budu efikasniji i kritičari kapitalizma od nje same. Na britanskog premijera Gordona Browna, piše "Times", ne treba ni trošiti riječi. 

Neuspjeh slobodoumne, humane i demokratske ljevice u Evropi je ipak u neku ruku bezopasan, jer se uzdigla slobodoumna, humana i demokratska desnica. Ali uz jednu, daleko opasniju posljedicu. Uspon evropske krajnje desnice nije nešto što bi ikoga ko je ikada čitao istorijske udžbenike moglo da ostavi ravnodušnim, smatra "Times".

Za "Daily Telegraph" je pomračenje evropske ljevice uzrokovano prije svega činjenicom da je desnica prisvojila neke aspekte opšte poznate ljevičarske politike uključujući i potrebu za strožom finansijskom i ekonomskom regulativom. 

Najveći neuspjeh vodećih evropskih stranaka, za koji je po "Daily Telegraphu" ljevica platila najveći ceh, jeste da su ignorisanjem želja brojnih evropskih birača ohrabrile rast ksenofobičnih i rasističkih stranaka zbog čijeg će uspona, uvjeren je list, mnogi zažaliti.