Windsor pored Londona
3

Šta je obilježilo sahranu princa Philipa: Samo 30 prisutnih, brojni običaji zanemareni

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Sahrana princa Philipa, supruga kraljice Elizabete II, održana je u 15 sati. Sahrana je bila ograničena na 30 prisutnih zbog pandemije koronavirusa, a neki kraljevski običaji su također zanemareni.
Iako su neki izrazili tugu što Britanija ne može u potpunosti obilježiti Filipovu smrt, drugi su rekli da kraljevska porodica "daje primjer" ograničavajući broj. Prisustvovala je prinčeva uža porodica: kraljica, djeca i unuci s partnerima, tri nećaka koji su potomci njegovih sestara iz Njemačke te prinčeva prijateljica grofica Mountbatten od Burma.

[TWITTER]1383442759902580743[/TWITTER]

Kraljica Elizabetha u kapeli svetog Georgija sjedila sama, poštujući mjere protiv pandemije. Svi gosti koji nisu članovi istog domaćinstva trebali su sjediti na udaljenosti od oko 2 metra.

Dogodio se incident kada je polugola žena počela da trči ispred dvorca Windsor. Uzvikivala je "Spasi planetu", a nekoliko ljudi joj je počelo pljeskati. Skočila je na kip kraljice Viktorije, a nakon toga je uhapšena.

Prince Andrew se iz odijela presvukao u ležerniju odjeću nakon što je kraljica odbila njegov zahtjev da nosi admiralsku uniformu na sahrani svog oca. Kraljica je naredila da niko od kraljevskih gostiju neće smeti biti u uniformi nakon što je njezin srednji sin izazvao pomutnju.