Svijet
0

Šta je najvažnija tema samita?

FENA
Londonski listovi su u dilemi šta je najvažnije sa samita Grupe 8 - razlaz Zapada i Rusije ili, po općoj ocjeni, već izgubljena bitka evropskih država sa Sjedinjenim Državama za postavljanje čvrstih i obavezujućih kvota za smanjenje proizvodnje štetnih gasova koji doprinose globalnom otopljavanju.

Times u prvi plan ističe upozorenje britanskog premijera Tonyja Blaira da će Rusija, ukoliko istinski ne prihvati evropske vrijednosti, ostati bez investicija tih istih Evropljana.

List piše da evropski diplomati u Heiligendammu ne mogu da sakriju bijes na Vladimira Putina zbog, po njihovoj ocjeni, "njegove hladnoratovske retorike uoči samita".

Jedan od njih je rekao Times da se čini da je Putinov cilj "da podijeli Ameriku i Evropu i stvori osjećanje krize kojim bi opravdao svoj povratak/ostanak na položaju predsjednika i po isteku sadašnjeg mandata".

Drugi listovi, pak, veći značaj poklanjaju pitanju borbe protiv klimatskih promjena.

"Globalno otopljavanje je najvažnije pitanje novog vijeka i od njegovog rješenja zavisi reputacija osam najrazvijenijih zemalja", piše Daily Telegraph koji, međutim, kao i ostali listovi izvještava da su Evropljani od Amerike jedino uspjeli da izvuku obećanje da će svoj plan o smanjenju zagađivanja uskladiti s planom Ujedinjenih nacija.

Ovoj sumornoj procjeni list dodaje komentar bivšeg njemačkog kancelara Helmuta Schmita, koji je 1975. s tadašnjim francuskim predsjednikom Giscardom D'estinom organizirao prvi ovakav skup u Rambouilletu kod Pariza.

"Naša ideja je bila da lideri razgovaraju u neformalnim i intimnim okolnostima. Bush je Heiligendamm doveo hiljadu ljudi tako da se samit pretvorio u glupi medijski cirkus", izjavio je 88-godišnji Helmut Schmit.