Bliski istok
1

Šta je Hamas?

FENA
Hamas, cilj oštrih izraelskih napada u pojasu Gazi, palestinski je sunitski islamistički pokret i politička stranka koja ima većinu zastupnika u palestinskom parlamentu, a jedan od njezinih glavnih ciljeva je uništenje židovske države, čije pravo na postojanje otvoreno ne priznaju.

Hamas, glavni islamistički pokret na palestinskim područjima, rođen je ubrzo nakon izbijanja prvog palestinskog ustanka (intifade) 1987. godine, a službeno se zalaže za uništenje Izraela i uspostavu islamske palestinske države.

Hamas, akronim za islamski pokret otpora koji na arapskom znači "gorljivost", svoj sukob s Izraelom opisuje kao politički a ne vjerski ili antisemitski, ali u njihovoj povelji osjeća se utjecaj antisemitskih konspirativnih teorija.

Pripadnici te militantne skupine izvršili su niz samoubilačkih napada na izraelske ciljeve - od početka nove intifade u septembru 2000. godine pripadnici Hamasa izvršili su šezdesetak samoubilačkih napada, a područja Izraela česte su mete Hamasovih raketnih napada.

Pokret ima svoje poklonike u najširim slojevima palestinskog društva, te političko i vojno krilo. Tačan broj pripadnika Hamasa nije poznat, ali analitičari procjenjuju da ima nekoliko desetaka hiljada pobornika.

Vojno krilo Hamasa, Brigade Azedin al-Kasam, izvršile su niz napada na izraelske ciljeve. U izraelskom zračnom napadu izvršenom 2004. godine ubijena su dva visoka dužnosnika Hamasa, među kojima i duhovni vođa pokreta šeik Ahmed Jasin.

Prema podacima američkog State Departmenta, Hamas se finansira iz različitih izvora - dio novca dobija od Irana, ali uglavnom se oslanja na donacije Palestinaca koji žive izvan područja pod Palestinskom samoupravom, a određena sredstva dobija i od privatnih osoba iz Saudijske Arabije i drugih arapskih država.

Posljednjih godina popularnost Hamasa među Palestincima je porasla zbog toga što se smatra da u tom pokretu nema korupcije. Osim toga, Hamas je razvio i vrlo široku mrežu koja se bavi humanitarnim radom - Hamas je tako uključen u izgradnju škola i bolnica na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, a aktivan je i u socijalnom i vjerskom životu Palestinaca.

Političko krilo Hamasa pobijedilo je na palestinskim parlamentarnim izborima 2006., što je izazvalo velike probleme međunarodnoj zajednici budući da je Hamas bio na popisu terorističkih organizacija SAD-a, EU-a, Kanade Japana i Izraela.

Nakon uspostave Hamasove vlade, porasle su napetosti između Hamasa i pokreta Fatah, a nakon izbijanja međupalestinskog nasilja postignut je dogovor o osnivanju vlade nacionalnog jedinstva.

Izrael odbija svaku mogućnost pregovora s Hamasom, a nakon što je isteklo šestomjesečno primirje, dogovoreno u junu prošle godine, Izrael je pokrenuo vojnu operaciju u Gazi, u kojoj je dosada poginulo više od 500 Palestinaca dok ih je više od 2.000 ranjeno.