The Times
0

Šta i kako u Afganistanu?

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nova strategija za Afganistan, koja bi mogla dovesti do britanskoga i američkog taktičkog povlačenja iz nekadašnjeg uporišta talibana u sjevernom dijelu pokrajine Helmand, uključujući i grad Musa Kalu, potaknula je brojne kontroverze u Londonu, piše u ponedjeljak The Times.

Izvori u NATO-u na koje se poziva list kažu da bi ta opcija ušla u obzir ukoliko ne bude odobreno predloženo upućivanje znatnih vojnih pojačanja u Afganistan, što je ideja koju trenutno razmatra administracija Baracka Obame.

Britanski vojni izvori međutim tvrde, a Times prenosi, da bi odlazak iz Musa Kale bio smatran porazom i da je kao takav nedopustiv.

The Independent najavljuje da će predsjednik Obama u Afganistan poslati, kako to list smatra, samo trideset hiljada vojnika, dok su u Britaniji, suočenoj sa novim žrtvama u Afganistanu, sve učestaliji zahtjevi za povlačenje iz ovog rata.

Očekuje se da Barack Obama, koji će tokom sedmice obići regiju, saopći svoju odluku koja bi se bazirala na tri opcije koje su mu ponudili savjetnici.

Američki predsjednik razmatra zahtjev zapovjednika međunarodnih trupa u Afganistanu da se u zemlju pošalje još četrdeset hiljada vojnika ali i prijedlog ministra odbrane Roberta Gatesa sklonijeg cifri od trideset hiljada ljudi pod oružjem čemu je, tvrdi Independent pozivajući se na visoke dužnosnike u Washingtonu, šef Bijele kuće sve skloniji.

Britanija bi u Afganistan trebala poslati još petsto vojnika ali je njihovo upućivanje odgođeno dok Barack Obama ne donese svoju odluku, piše u Independentu.