Guardian
0

Šta ako Amerikanci ponovo izaberu republikanca?

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sve je vjerovatnije da će jesenja utrka za Bijelu kuću biti krajnje neizvjesna s obzirom na najnovije ankete prema kojima je republikanski kandidat John McCain u maloj ali značajnoj prednosti nad Barackom Obamom, piše Daily Telegraph u srijedu.

List piše da je demokratski izborni štab zato promijenio taktiku i da će, umjesto širom Amerike, svoje aktivnosti koncentrirati na osam država koje tradicionalno osciliraju između demokrata i republikanaca i od kojih će najvjerovatnije zavisiti ishod glasanja u novembru.

Sudeći po tome gdje i koliko novca troše na reklamne spotove, istu taktiku u istim državama primjenjuju i republikanci, piše Daily Telegraph, koji još kao "najnoviju i najvažniju dinamiku kampanje" navodi podjelu između starih i mladih birača. Ovi prvi "velikom većinom" podržavaju 72-godišnjeg McCaina, a drugi 27 godina mlađeg Obamu.

Guardian je, pak, stava da je McCain ostvario preokret u anketama prije svega zbog izbora Sarah Palin za potpredsjedničkog kandidata i porasta broja bijelih žena koje se opredjeljuju za republikance.

Zabrinut najnovijim anketama, utjecajni komentator Guardiana Jonathan Freedland piše da će vanjski svijet veoma oštro reagirati ako Amerikanci odbace čovjeka koji je u svijetu stvorio veće uzbuđenje od bilo kojeg drugog američkog političara u skorijoj historiji.

"Ako Amerikanci izaberu McCaina, okrenut će leđa ostatku svijeta i još četiri godine pokazivat će mu bush-čejnijevski srednji prst", piše Freedland.

"Dosadašnji antiamerikanizam se uglavnom svodio na antibušizam. No, ako McCain pobijedi, posebno Evropljani će zaključiti da njihova svađa nije više s američkom političkom elitom već sa samim Amerikancima koji bi tako propustili priliku za novim početkom, a za kojim vapi ostatak svijeta" piše Freedland u Guardianu.