{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


St. Louis: Izložba fotografija o etničkom čišćenju u BiH

S
18.1.2008. u 12:54
0
0
St. Louis: Izložba fotografija o etničkom čišćenju u BiH
0
St. Louis: Izložba fotografija o etničkom čišćenju u BiH
Foto: AP
Fotografije izgladnjelih i izmučenih osoba koje su preživjeli brojne koncentracione logore u BiH izložene su u St. Louisu u tamošnjem muzeju Holocaust. Izložba pod nazivom "Prijedor: Lives from the Bosnian Genocide“ predstavlja pakleni put nekadašnjih logoraša.
Materijal koji je bio potreban za uspostavu ove izložbe sakupili su preživjeli koncentracionih logora koji žive u St. Louisu uz svesrdnu pomoć sunarodnjaka i ljudi iz BiH, izvještava AP.

Prijedor je jedan od mnogih bosanskohercegovačkih gradova koji je prošao torture koncentracionih logora. Prema podacima Ujedinjenih naroda, oko 120.000 Bošnjaka i Hrvata ubijeno je ili protjerano iz Prijedora.

Mnogi koji su preživjeli logore pomogli su u organizaciji ove izložbe koja nudi hronološki pregled događanja u Prijedoru od 1992. godine pa sve do bliske prošlosti koju su obilježila brojna iskopavanja masovnih grobnica.

U St. Louisu živi oko 50.000 Bosanaca i Hercegovaca koji su kao izbjeglice došli u SAD. Izložba će u muzeju Holocaust koji se nalazi u prostorijama Fontbonne Collegea u St. Louisu biti postavljena do maja tekuće godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: