Svijet
0

Srušio se most u izgradnji u Dubaiju: 7 mrtvih, 15 povrijeđenih

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sedam radnika je poginulo, a 15 ih je povrijeđeno kada se most u izgradnji srušio u Dubaiju, saopćila je policija u petak. Urušavanje se dogodilo kada su radnici pokušali staviti veliki komad metala na zid.

Most se gradio u marini, u Dubaiju, novom razvojnom projektu u gradu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima koji se smatra regionalnim i turističkim centrom, javio je BBC.

Veliki broj ambulantnih vozila stigao je na mjesto nesreće.

Ekonomija Dubaija doživjela je bum proteklih godina, potaknuta uglavnom građevinskom industrijom koja se oslanja na slabo plaćene radnike, većinom iz južne Azije. Radnike je zaposlila Wade Adams Group, ugovaračka kompanija sa sjedištem na Bliskom istoku. Više od 40 ljudi radilo je na mostu u vrijeme rušenja, saopćila je policija.

Petnaest povrijeđenih radnika primljeno je u bolnicu Rashid u Dubaiju, kazali su bolnički zvaničnici. Pet ih je s ozbiljnim povredama prebačeno zračnim putem u bolnicu.

"Pokušali smo postaviti golemi komad metala na zid kada se srušio", izjavio je Muthu Raj, jedan od radnika koji su dali izjave za medije.

Most se gradio nad malim kanalom u kompleksu marine koja je u blizini poznate turističke destinacije Palm Jumeriah, velikog ostrva s umjetnim palmama.

Portparol Wade Adams Group, N. M. Naushad, izjavio je za Associated Press da će kompanija platiti odštetu porodicama poginulih, ukupno deset godišnjih plaća svakoj.

Procijenio je da radnici u prosjeku godišnje zarade 9.600 dirahmi (2.615 dolara).

Također je izjavio da bi i povrijeđeni radnici mogli biti obeštećeni, ali nije spomenuo cifru.

Dubai je jedan od gradova na svijetu koji se najbrže razvija, ali je sigurnost na građevinskim lokacijama bila temom brojnih rasprava u medijima.

Strani radnici u Dubaiju nedavno su stupili u štrajk zahtijevajući veće plaće i poboljšanje stambenog smještaja za one koji rade na prestižnim projektima kao što je Burj Dubai - koji bi trebalo da bude najviša zgrada na svijetu.