Nemar i loše upravljanje
0

Srušio se antički zid u Pompejima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dio antičkog zida u Pompejima urušio se, objavile su italijanske vlasti u subotu, gotovo godinu dana nakon što se u tom drevnom rimskom gradu koji se nalazi nedaleko od Napulja urušila "Kuća gladijatora", prenose agencije.

Dio unutarnjeg zida dužine oko četiri metra u području grada poznatom kao Porta Nola urušio se u noći s četvrtka na petak nakon obilnih kiša i lošeg vremena u regiji, objavio je lokalni arheološki ured. Riječ je o dijelu arheološkog nalazišta koje turisti rjeđe posjećuju, objavio je ured, dodajući da je šteta "ograničena", navodi Reuters.

Najnovije urušavanje u tom drevnom rimskom gradu uništenom u erupciji obližnjeg vulkana Vezuva ukazuje na loše održavanje i nedovoljno ulaganje u zaštitu jednog od najpoznatijih arheoloških nalazišta na svijetu.

Riječ je o posljednjem u nizu urušavanja antičkih ruševina u Pompejima koje je kulminiralo u novembru prošle godine kad se do temelja srušila "Kuća gladijatora", nazvana tako jer su gladijatori ondje imali vježbališta.

Arheolozi, komentatori i oporbeni političari optužili su tada vladu italijanskog premijera Silvija Berlusconija za nemar i loše upravljanje tim arheološkim nalazištem koje je UNESCO uvrstio na listu svjetske baštine.

Pompeji su rimski grad koji je uništen u erupciji vulkana Vezuva 24. augusta 79. godine. Bili su zatrpani pod slojem pepela 1600 godina prije nego što su slučajno otkriveni.