Svijet
0

Srušio se američki helikopter u Afganistanu

FENA
Američki vojni helikopter s 10 članova posade srušio se tokom borbene operacije u istočnom Afganistanu, saopštila je danas američka vojska.

U saopštenju je precizirano da pad helikoptera CH-47 "činuk" kasno sinoć u blizini Asadabada, glavnog grada pokrajine Kunar, nije rezultat neprijateljske vatre i da se za sada ne zna ništa o sudbini članova posade.

"Helikopter se srušio dok je izvodio operacije u planinskom predjelu u zoni za slijetanje", navedeno je u saopćenju američke vojske.

U toj zoni su bili i drugi helikopteri sa svojim članovima posade koji su potvrdili da "činuk" nije oboren, navedeno je u saopćenju.

Spasilačke ekipe se nalaze na mjestu nesreće.

Snage SAD-a su prošlog mjeseca počele ofanzivu protiv talibanskih pobunjenika u Kunaru, u blizini granice s Pakistanom, podsjetio je Reuters.

Prošlog juna jedan američki helikopter je oboren u operaciji protiv talibanskih pobunjenika i tada je poginulo svih 16 američkih vojnika koji su bili u njemu.

U septembru prošle godine, helikopter "činuk" se srušio u pokrajini Zabul, na jugu Afganistana, tokom operacije protiv pobunjenika, i tada je poginulo pet članova posade.

SAD ima u Afganistanu više od 19.000 vojnika, koji se bore protiv pobunjenika u toj zemlji i pokušavaju da uhapse njihove vođe.