Svijet
0

SRS i SL: Državljanstvo da dobiju samo Srbi iz Crne Gore

FENA
Crnogorska koalicija Srpska lista i Srpska radikalna stranka (SRS) složile su se danas u Podgorici da državljanstvo Srbije treba da dobiju samo građani Crne Gore koji se nacionalno izjasne kao Srbi, saopćili su danas čelnici tih partija Tomislav Nikolić i Andrija Mandić.

Nikolić je u Podgorici najavio da će radikali ubrzo srpskoj skupštini predložiti zakon o dvojnom državljanstvu, koji će predviđati da će državljanstvo Srbije moći da dobiju samo oni crnogorski građani koji se izjašnjavaju kao Srbi izrazivši uvjerenje da će taj akt podržati mnoge parlamentarne partije.

On je odbacio optužbe da je to diskriminacija ostalih crnogorskih građana navodeći da je u skladu s međunarodnim standardima da matična država brine o svojim građanima.

"Nama je neprihvatljivo da se novim zakonom predvidi da srpsko državljanstvo dobiju svi državljani Crne Gore", rekao je Nikolić na konferenciji za novinare poslije sastanka s Mandićem.

On je istakao da "Srbija treba da brine o Srbima iz Crne Gore" i ocijenio da "nema nikakve potrebe da brine i o Crnogorcima, kada oni imaju svoju matičnu državu koja treba da vodi računa o svom narodu".

Nikolić je kazao da će se prijedlogom zakona o dvojnom državljanstvu, koji će srpskom parlamentu predložiti radikali, biti predviđeno da Srbi iz Crne Gore u početku ne dobiju pravo glasa u Srbiji, već da se to pravo ostvaruju naknadno u skladu sa propisima.

"To je ustupak radikala Crnoj Gori, koja se protivi dvojnom državljanstvu plašeći se da će državljani dobiti pravo glasa", kazao je Nikolić.

On je kazao da je u demokratskom svijetu sasvim uobičajeno da matična država odobri dvojno državljanstvo svojim građanima koji žive u dijaspori i kao primjer naveo Francusku koja je zakonom definirala da svi oni koji se nacionalno izjašnjavaju kao Francuzi svuda u svijetu dobiju njeno državljanstvo.

Mandić je kazao da je suprotno Ustavu oduzimanje crnogorskog državljanstva građanima Crne Gore koji dobiju i državljanstvo Srbije, podsjetivši da je vrhovnim pravnim aktom jasno definirano da se crnogorsko državljanstvo može oduzeti samo uz saglasnot nosioca odnosno građanina.

On je kazao da je nedopustivo da se oduzima državljanstvo građanima Crne Gore koji dobiju i državljanstvo Srbije i najavio da će SL pred Ustavnim sudom u ponedjeljak pokrenuti postupak za brisanje spornog člana Zakona o državljanstvu koji omogućava automatsko brisanje iz spiska državljana, prenio je Tanjug.

Mandić je saopćio da je Srpska lista inicirala sazivanje vanredne sjednice Skupštine na kojoj bi prva tačka dnevnog reda bila Deklaracija o sprečavanju nasilja nad Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori i izrazio uvjerenje da će to podržati i ostale opozicione partije.

Nadamo se da će ostale opozicione partije to podržati, jer bez njihove podrške rasprava o nezavidnom položaju SPC u Crnoj Gori ne može se povesti, rekao je Mandić.