Bivši kineski predsjednik
0

"Srpski obavještajci su se krili u kineskoj ambasadi u Beograd"

FENA
Bivši kineski predsjednik Jiang Zemin priznao je da su se srpske vojne obavještajne jedinice skrivale unutar kineske ambasade u Beogradu u vrijeme NATO-ova bombardiranja Srbije.

Sunday Times donosi dijelove iz neobjavljenih memoara bivšeg kineskog predsjednika o okolnostima američkog bombardiranja kineske ambasade u Beogradu 1999. godine.

Penzionisa 85-godišnji bivši predsjednik Zemin priznaje da je odgovorio na privatnu molbu tadašnjeg predsjednika Slobodana Miloševića da pruži sklonište obavještajnim jedinicama Vojske Jugoslavije u zgradi kineske ambasade.

Iako su se Sjedinjene Američke Države izvinile za ovaj napad, žaleći se na pogrešno navođenje CIA-e, kineske vlasti nikad nisu prihvatile ovo objašnjenje, ali su bile prisiljene da se uzdrže od javnog izljeva bijesa nakon što su im Amerikanci privatno predočili dokaze o srpskim elektroničkim komunikacijama koje su dolazile iz zgrade njihove ambasade.

Diplomatska nagodba se izgleda sastojala u tome da su Amerikanci "sačuvali kineski obraz", izvinivši se za "grešku", dok su kineske vlasti dozvolile uličnim protestima u zemlji povodom ovog incidenta da se prirodno ohlade, prenosi hongkonški list Qiansao (Outpost), koji je sastavio ovaj slučaj iz serije natpisa koje je Zemin objavio otkad je u penziji.

Jiang Zemin sada izražava kajanje što je dozvolio srpskoj vojsci da koristi kinesku ambasadu, jer je to bila ozbiljna diplomatska greška koja je dovela i do pogibije 14 srpskih i tri kineska državljana.

List navodi da su za odluku o pristanku na Miloševićevu molbu, pored političke solidarnosti kada je riječ o separatizmu, postojala još dva razloga: da se nadigra Rusija, koja je prethodno odbila isti zahtjev, ali i da se uzvrati za uslugu nakon što su srpske vlasti predale Kini neke dijelove američkog "nevidljivog" aviona koji je VJ oborila F-17 Stealth Fighter.

Kina je iznenadila Amerikance predstavivši vlastiti avion ovog tipa prošlog mjeseca, prenosi Sunday Times.