|

"Srpski obavještajci su se krili u kineskoj ambasadi u Beograd"

"Srpski obavještajci su se krili u kineskoj ambasadi u Beograd"
0
F
FENA
13.2.2011. u 20:07
24
komentara
0

dijeljenja
"Srpski obavještajci su se krili u kineskoj ambasadi u Beograd"
Bivši kineski predsjednik Jiang Zemin priznao je da su se srpske vojne obavještajne jedinice skrivale unutar kineske ambasade u Beogradu u vrijeme NATO-ova bombardiranja Srbije.
Sunday Times donosi dijelove iz neobjavljenih memoara bivšeg kineskog predsjednika o okolnostima američkog bombardiranja kineske ambasade u Beogradu 1999. godine.

Penzionisa 85-godišnji bivši predsjednik Zemin priznaje da je odgovorio na privatnu molbu tadašnjeg predsjednika Slobodana Miloševića da pruži sklonište obavještajnim jedinicama Vojske Jugoslavije u zgradi kineske ambasade.

Iako su se Sjedinjene Američke Države izvinile za ovaj napad, žaleći se na pogrešno navođenje CIA-e, kineske vlasti nikad nisu prihvatile ovo objašnjenje, ali su bile prisiljene da se uzdrže od javnog izljeva bijesa nakon što su im Amerikanci privatno predočili dokaze o srpskim elektroničkim komunikacijama koje su dolazile iz zgrade njihove ambasade.

Diplomatska nagodba se izgleda sastojala u tome da su Amerikanci "sačuvali kineski obraz", izvinivši se za "grešku", dok su kineske vlasti dozvolile uličnim protestima u zemlji povodom ovog incidenta da se prirodno ohlade, prenosi hongkonški list Qiansao (Outpost), koji je sastavio ovaj slučaj iz serije natpisa koje je Zemin objavio otkad je u penziji.

Jiang Zemin sada izražava kajanje što je dozvolio srpskoj vojsci da koristi kinesku ambasadu, jer je to bila ozbiljna diplomatska greška koja je dovela i do pogibije 14 srpskih i tri kineska državljana.

List navodi da su za odluku o pristanku na Miloševićevu molbu, pored političke solidarnosti kada je riječ o separatizmu, postojala još dva razloga: da se nadigra Rusija, koja je prethodno odbila isti zahtjev, ali i da se uzvrati za uslugu nakon što su srpske vlasti predale Kini neke dijelove američkog "nevidljivog" aviona koji je VJ oborila F-17 Stealth Fighter.

Kina je iznenadila Amerikance predstavivši vlastiti avion ovog tipa prošlog mjeseca, prenosi Sunday Times.
Prijavi grešku


Komentari (24)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...