Svijet
0

Srpska obavještajna služba zna gdje se nalazi Mladić

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Ugledna srpska aktivistica za ljudska prava, Nataša Kandić, izjavila je kako srpska obavještajna služba zna tačno prebivalište generala Ratka Mladića i razmišlja o tome da li da ga uhapsi. Kandić je dodala da se vlasti premišljaju o tome da li prekinuti "igru" u vezi sa hapšenjem ratnih bjegunaca koja traje već predugo, ali dodaje da je hapšenje Karadžića "malo komplikovanije" od Mladićevog.

"Obavještajna služba ima jasne i precizne informacije o tome gdje se skriva Ratko Mladić i kuda se kreće", izjavila je Nataša Kandić, istaknuta srpska aktivistica u borbi za ljudska prava za Associated Press.

Zvaničnici srpske obavještajne službe nisu bili u mogućnosti komentirati izjave Kandićeve i ponovili su da oni ne znaju gdje se Mladić nalazi.

Osim toga, Kandić je dodala kako je glavna haška tužiteljca Carla Del Ponte od obavještajne službe dobila uvjerenja da će Mladić biti uhvaćen i izručen sudu. O tome u prilog govore i nedavna hapšenja dvojice Srba osumnjičenih za ratne zločine, Zdravke Tolimira i Vlastimira Đorđevića, koji su izručeni nakon što je Srbija dobila prijetnje sankcijama zbog nesaradnje s Haaškim tribunalom.

"Oni sada razmišljaju da li prekinuti ovu, naizgled, beskrajnu igru i izručiti Mladića sudu za ratne zločine u Haagu", rekla je Kandić.

Kandić koja je dobila međunarodno priznanje za trud i djela u otkrivanju ratnih zločina počinjenih na Balkanu tokom proteklog rata u BiH i Hrvatskoj, izjavila je kako hapšenje Radovana Karadžića nije tako "jednostavno" kao Mladićevo.

Prema njenim riječima, Karadžića najvjerovatnije štiti pravoslavna Crkva te da se on nalazi u objektima koji joj pripadaju, a da vlasti imaju poteškoće u pristupu tim zgaradama.