Svijet
0

Šri Lanka: Ubijeno 47 pobunjenika i uništena tri broda

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Avioni šrilankanskih vladinih snaga bombardirali su u ponedjeljak tri broda Tamilskih tigrova kod sjeverne obale, saopćila je vojska, nakon što je u borbama tokom vikenda ubijeno 47 pobunjenika.

Ovo su bile posljednje borbe i zračni udari u skoro svakodnevnim kopnenim, morskim i zračnim bitkama iza kojih su ostajale na hiljade mrtvih posljednjih mjeseci.

"Uočili smo dva broda kako se kreću i napali smo ih s obale, uništivši ih. Još jedan smo napali na moru i eksplodirao je kada smo ga pogodili", izjavio je glasnogovornik zračnih snaga pukovnik Andrew Wijesuriya o posljednjim borbama kod obale Mulaitivua, javio je Reuters

Wijesuriya je izjavio da su helikopteri s topovnjačama poslani da podrže kopnene trupe kod sjeverozapadnog područja Manar, gdje su vojnici u sukobima u ponedjeljak ubili sedam pobunjenika.

Borbe su također buknule na lnijama fronta u sjevernim oblastima Džafna, Vavunija i Polonariva u kojima je od vikenda ubijeno 40 pobunjenika, saopćila je vlada

Vojska je izgubila pet ljudi, dodaje se u saopćenju.

Oslobodilački trigrovi Tamilskog ilama nisu imali komentara o navodim žrtvama u borbama, a nezavisna potvrda je nemoguća zbog uskraćivanja pristupa informacijama.

Obje strane preuveličavaju neprijateljske gubitke, a umanjuju vlastite.

Pobunjenici, međutim, navode u saopćenju da je u zračnim udarima vojske Šri Lanke u području Mulaitivu ranjeno dvoje civila i uništene su skoro nove kuće za preživjele u cunamiju iz 2004.

Pobunjenici su također okrivili vojsku za ubistvo katoličkog svećenika u bombaškom napadu u nedjelju.

"Mnoge od kuća za žrtve cunamija izgrađene uz pomoć Crvenog križa Njemačke su oštećene u ovom bombardiranju. Više od 20 čamaca i ostale ribarske opreme koja pripada ribarima u tom području je također uništeno", navode Tamilski tigrovi u saopćenju.

Vojska je negirala te navode.

Procjenjuje se da je 70.000 ljudi ubijeno otkako je sukob izbio 1983. godine.