Traje potraga za odbjeglim
1

Šri Lanka: U sukobu zatvorenika i stražara 27 mrtvih

Klix.ba
Najmanje 27 osoba je izgubilo život u sukobima između zatvorenika i stražara u zatvoru Welikada u Colomu, glavnom gradu Šri Lanke.

Nasilje je počelo kada su specijalne policijske snage pokušale pretresti zatvor u potrazi za ilegalnim stvarima.

Ubrzo nakon početka sukoba policija je počela koristiti vatreno oružje i pucali su na sve one koji su pokušali pobjeći. Većina žrtava su zatvorenici. Povrijeđeno je na desetine osoba.

Zatvorski zvaničnici tvrde da je situacija sada pod kontrolom, a prema izjavi ministara započeta je i potraga za odbjeglim zatvorenicima. U ovom zatvoru se nalazilo i do 4.000 zatvorenika, a nasilje se dešavalo i ranije.

Direktor državne bolnice je izjavio da je tokom noći u njihove prostorije doneseno 16 osoba ubijenih tokom nasilja. Zvaničnici zatvora su izjavili da se u zatvoru nalazi još 11 tijela.

Od 43 povrijeđene osobe, njih 23 su zatvorenici, 13 pripadnici specijalnih policijskih snaga, četiri vojnika te najmanje jedan radnik zatvora. Njih petero je prebačeno na intenzivnu njegu.

Prema izjavama zatvorenika, neredi su počeli kada su policajvi ušli u zatvor, počeli izvoditi zatvorenike iz ćelija i stavljati im lisice. Prema nekim izvještajima policija je tražila drogu i prokrijumčarene mobilne uređaje.

Tokom nereda u zatvoru pozvana je i vojska koja je blokirala sve obližnje puteve.