Svijet
0

Sredstva za Sjevernu Koreju danas se odmrzavaju

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Finansijski spor koji je doveo do zastoja u sjevernokorejskom obećanju da će ugasiti svoj nuklearni reaktor mogao bi biti okončan nakon novinskih izvještaja da će dugoočekivani transfer zamrznutih sjevernokorejskih sredstava početi danas.

Novinska agencija Kyodo, pozivajući se na neimenovane vlasti Macaa, javila je da će prijenos 25 miliona dolara iz Delta Banco Asia početi do kraja radnog dana, prenosi AP.

Glasnogovornica monetarnih vlasti Macaa Wendy Au odbila je komenirati vijest, ali je kazala da bi objava mogla uslijediti tokom dana. Zvaničnici u Delta Banco Asia nisu bili odmah dostupni radi komentaraa.

Ispostavilo se da su se brojni izvještaji o napretku u sporu oko banke pokazali neutemeljenim. Optimizam je, ipak, porastao nedavno nakon što su zvaničnici u Washingtonu i Seulu izjavili da se spor približava rješenju.

"Mogu biti otvoren i tvrdim kako smo optimistični da ćemo imati neke vijesti za vas veoma skoro", izjavio je pomoćnik američkog državnog sekretara Christopher Hill, vodeći američki delegat na sjevernokorejskim nuklearnim pregovorima.

Južnokorejski ministar vanjskih poslova također je izjavio u srijedu u Seulu da se pregovori primiču zaključenju.

"U posljednjoj smo fazi rješavanja ovoga (bankovnog) pitanja sa zainteresiranim zemljama koje poduzimaju razne konkretne mjere. Prerano je, međutim, reći kada će tačno to biti rješeno", izjavio je ministar Song Min-soon novinarima na sedmičnom brifingu.

Sjeverna Koreja odbijala je krenuti dalje od februarskog obećanja da će započeti gasiti svoj nuklearni program dok ne primi 25 miliona dolara zamrznutih u banci u Macau, koju su Sjedinjene Države stavile na svoju crnu listu.

Washington je optuživao banku za saučesništvo u pranju novca režima iz Pjongjanga, ali je pristao da se sredstva oslobode kako bi se pokrenuo napredak u nuklearnom sporenju. Iako je novac bio dostupan za prijenos, Sjeverna Koreja ga nije povukla, očigledno tražeći da dokaže da su ta sredstva sada čista primajući ih elektronskim bankovnim transferom.

Kyodo je javio u četvrtak da će novac prvo ići kroz njujoršku filijalu američkih Saveznih rezervi i biti poslan Ruskoj centralnoj banci prije nego što se deponuje na sjevernokorejski račun u ruskoj banci.

U srijedu je ruska vlada izrazila podršku planu rješenja spora usmjeravanjem sjevernokorejskih sredstava kroz rusku banku i saopćila je kako proučava pravne aspekte pitanja. Ostale banke očigledno su bile suzdržane da se petljaju s tim novcem.