|

Srbiji rok za za obaveze prema Haškom sudu 10. decembra

Srbiji rok za za obaveze prema Haškom sudu 10. decembra
0
F
FENA
4.12.2007. u 00:04
0
komentara
0

dijeljenja
Srbiji rok za za obaveze prema Haškom sudu 10. decembra
Srbija ima vremena do 10. decembra da uvjeri međunarodnu zajednicu da čini sve što može kako bi ispunila preostale obaveze prema Haškom sudu, izjavio je u ponedjeljak predsjednik Savjeta za saradnju s Haškim sudom Rasim Ljajić koji se u Beogradu sastao s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte.
"Provjeravamo još uvijek neke informacije koje imamo, a predstavljaju li one ozbiljan trag do haških optuženika, vidjet će se sljedećih dana", kazao je Ljajić novinarima u Kulturnom centru Beograda, gdje je bio na humanitarnoj manifestaciji te istaknuo da je glavnoj haškoj tužiteljici naglasio da Srbija čini sve kako bi locirala haške optuženike, jer je interes Srbije da okonča suradnju s Haškim sudom.

"Srbija ne trguje s haškim optuženicima. Ne radimo kalkulacije s time. Nalazimo se u nezavidnoj političkoj poziciji i svjesni smo koliko bi okončanje suradnje s Haagom značilo za Srbiju i u smislu međunarodnog ugleda i boljih pregovaračkih pozicija u pitanju Kosova i bržih integracija ka Europskoj uniji (EU), a mi sve to nemamo zbog činjenice da se nekoliko ljudi nalazi na slobodi", naglasio je Ljajić. On je dodao da bi izbalansiran izvještaj Carle del Ponte Vijeću
sigurnosti Ujedinjenih naroda 10. decembra otvorio vrata potpisivanju
Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije EU.

Carla del Ponte razgovara u Beogradu sa srbijanskim dužnosnicima iza zatvorenih vrata i neće davati izjave za medije, no po Ljajićevim riječima, ona je zadovoljna saradnjom Srbije kad je riječ o pristupu dokumentaciji i arhivima, ali traži konkretne rezultate, odnosno uhićenje odbjeglih haških optuženika.

Glavna haška tužiteljica se, osim s Ljajićem, sastala i s drugim koordinatorom Akcijskog tima za suradnju s Haškim sudom, tužiteljem za ratne zločine Srbije Vladimirom Vukčevićem, kao i načelnicima vojne i civilne službe sigurnosti Svetom Kovačem i Radom Bulatovićem te direktorom policije Miloradom Veljovićem.

Sastala se i sa srbijanskim predsjednikom i premijerom Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom, koji će o sadržaju tih razgovora javnost tijekom večeri obavijestiti saopćenjima.

Televizija B92 tvrdi da su sugovornici glavne haške tužiteljice pružili dokaze o brojnim potragama i pretraživanju objekata za koje se sumnjalo da bi se u njima mogli skrivati haški optuženici, ali da je ona u razgovorima inzistirala na rezultatima, uhićenju Ratka Mladića, Gorana Hadžića i Stojana Župljanina, prenijela je Hina.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.