Izvještaj o istočnoj Evropi
0

Srbiji prolazna ocjena, kriza u Turskoj

FENA
"Od Baltika do Turske raste zabrinutost u pogledu mogućeg domino efekta" – naslov je izvještaja o posljedicama globalne finansijske krize na istoku Evrope koji u utorak objavljuje londonski The Guardian.

Među zemljama čiju ekonomsku situaciju stavlja pod mikroskop je i Srbija, koja je dobila prolaznu ocjenu, za sada. Guardian upozorava da Srbija ima relativno velike dugove u odnosu na ukupan nacionalni proizvod, što je, dugoročno gledano, potencijalno najveći problem.

List piše i da u Beograd danas stiže delegacija Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) i konstatira da su izvještaji o propalim bankama u svijetu u Srbiji probudili sjećanja na krizu s početka 90-ih godina prošlog stoljeća kada je propala devizna štednja vrijedna više od četiri milijarde dolara.

Što se šire regije tiče, list ocjenjuje da najveća opasnost od finansijskog kolapsa trenutno prijeti Turskoj, te da bi čak i naftom bogata Rusija mogla biti prisiljena zatražiti pomoć Evropske unije i MMF-a.

Dnevnik Financial Times analizira prilike u Turskoj, gdje je, kako navodi, izbio politički sukob oko toga da li je Ankari potrebna pomoć MMF-a ili nije. Iako su neke evropske zemlje već zatražile podršku MMF-a, turski političari tvrde da im takva pomoć nije potrebna.

"Ne možemo pomračiti svoju budućnost ispunjavajući zahtjeve MMF-a", izjavio je turski premijer Recep Tayyip Erdogan tokom vikenda, nagovještavajući da bi MMF zahtijevao smanjenje budžeta predstavljenog prije samo dvije sedmice.

S druge strane, guverner centralne banke Durmus Jilmaz smatra da bi podrška MMF-a bila korisna jer bi "pojačala povjerenje stranih investitora". "Novac MMF-a nam trenutno ne treba, ali ne znamo šta nas čeka", kazao je Jilmaz.

Financial Times procjenjuje da je najveća slabost turske privrede jer zavisi od priliva stranog kapitala, što znači da je ranjiva u situacijama kada je priliv novca ograničen.

Građanima Turske sumorne ekonomske prognoze zvuče poznato - u zemlji u kojoj se smjenjuju periodi pojačanog rasta i duboke recesije vijesti o inflaciji i kursu nacionalne valute lire prate se s više pažnje nego vremenska prognoza.