David Miliband
0

Srbiji je mjesto u EU, ali...

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Šef britanske diplomatije David Miliband tvrdi da je ova godina bila zaista prijelomna za Srbiju i regiju, da bi Beograd u 2009. mogao da postane kandidat za ulazak u EU ako ispuni obaveze prema Haškom tribunalu i odigra konstruktivnu ulogu na Balkanu, prije svega na Kosovu.

"Parlamentarni izbori u maju pokazali su koliko birača zapravo dijeli viziju uspješne Srbije u Evropskoj uniji. Izabrali ste vladu koja je spremna da donosi hrabre odluke kako bi vas tamo odvela, vladu koja je opredijeljena da uspostavi evropske standarde i koja je značajno unaprijedila saradnju s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu", istakao je Miliband u autorskom tekstu koji objavljuju današnje "Večernje novosti".

Naš zajednički izazov u narednoj godini jeste da evropsku viziju približimo realnosti. "Slažem se sa stavom Evropske komisije da Srbija može da dostigne status kandidata za članstvo u EU u 2009. godini ako ispuni dobro znane uslove. Ključni izazov bit će ostvarenje potpune saradnje s Haškim tribunalom i napredak ka tome da Srbija ima pozitivnu i konstruktivnu ulogu u regiji zapadnog Balkana.

"Znam da ćemo nastaviti da se ne slažemo oko osnovnih pitanja koja se tiču Kosova, i da će vaša vlada neumoljivo braniti pozicije Srbije. Ali također se nadam da ćemo fokus pomjeriti sa onog oko čega se ne slažemo na postizanje zajedničkog cilja, a to je da sve zajednice na Kosovu mogu da uživaju u miru, sigurnosti i punom poštovanju svojih prava. Misija EU na Kosovu - Euleks, vjerujem, omogućit će veću pravnu zaštitu za sve ljude na Kosovu“, napisao je Miliband, prenio je Tanjug.

"Moja najveća nada za 2009. godinu je da vidimo kako regija postiže nepovratan napredak ka Evropi. Srbija, po svojoj veličini, mogućnostima i veoma obrazovanim ljudima, može biti motor koji će vući cijelu regiju u postizanju tog cilja", istakao je on.