Vijeće ministara EU
0

Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji ukinute vize

SRNA
Građanima Srbije, Crne Gore i Makedonije od 19. decembra neće biti potrebne vize za EU, odlučilo je danas Vijeće ministara EU.

"Pozdravljam ovu odluku koja predstavlja vrlo važnu etapu u procesu približavanja ovih država", izjavio je francuski ministar za imigraciju Eric Besson na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara EU.

Ova odluka odnosiće se na građane Srbije, osim žitelja sa  prebivalištem na Kosovu i Metohiji, kao i Crne Gore i Makedonije, koji imaju biometrijske pasoše, a koji će u turističke ili slične svrhe moći bez viza da borave u zemaljama "šengenskog prostora" EU najduže tri mjeseca, tokom svakih pola godine.

Srbija, Crna Gora i Makedonija   ispunile su   uslove, kojim je traženo uvođenje biometrijskih pasoša, pojačana  kontrola granica i borba  protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Vijeće  minstara EU ocijenilo je da BiH i   Albanija    nisu učinile dovoljan napredak,  posebno  kada je riječ o zahtjevu  Brisela za uvođenje biometrijskih pasoša.

Brisel je najavio mogućnost ukidanja viza  za BiH i Albaniju sredinom naredne     godine ukoliko do tada budu učinjene neophodne reforme.

Odluka  o ukidanju viza u EU   sa pažnjom je  očekivana  u Beogradu  zbog  najava Holandije da će  blokirati  procesa integracije  Srbije ka EU  zbog nepotpune saradnje sa Haškim sudom, odnosno  činjenice da su Ratko Mladić i Goran  Hadžić  još na slobodi. 	
Državljani Srbije, Crne Gore i Makedonije biće izuzeti od obaveze vađenja viza, ali neće imati prava na rad u zemljama EU.