Svijet
0

Srbijanski tužitelj u Scheveningenu tražio dokaze o dogovoru s Karadžićem

FENA
Tužitelj za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević, koji je početkom ove sedmice boravio u Haškom sudu, ispitivao je u Scheveningenu svjedoke navodnog dogovora nekadašnjeg izaslanika Ujedinjenih naroda (UN) Richarda Holbrookea i Radovana Karadžića o obustavi njegova kaznenog gonjenja zbog ratnih zločina.

Glasnogovornik Tužiteljstva za ratne zločine Bruno Vekarić potvrdio je u petak Radiju B92 da je tužitelj Vukčević u Scheveningenu ispitao bivšeg predsjednika Srbije Milana Milutinovića i nekadašnjeg čelnika Srba iz Bosne Momčila Krajišnika o postojanju dokumenta o navodnom sporazumu Holbrooke-Karadžić.

"U pitanju su bile tri operativne stvari, vezane prije svega za predmete koje vodimo u Srbiji, pred našim sudovima", kazao je Vekarić objašnjavajući svrhu posjeta Vukčevića Haškom sudu i precizirajući da je "jedna od te tri stvari ona koja se tiče navodnog sporazuma Holbrooke-Karadžić".

"To je sve što u ovom trenutku možemo reći", kazao je Vekarić.

Kako je ranije izjavio predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim sudom, u okviru istrage o navodnom sporazumu, domaći istražitelji ranije su uzeli izjave još nekih osoba koje tvrde da taj dokument postoji, bivšeg šefa ureda Milana Milutinovića, Vladimira Nadeždina, i nekadašnjeg ministra vanjskih poslova Republike Srpske Aleksu Buhu, a predviđeno je da o tome bude ispitana i Biljana Plavšić, koja je naslijedila Karadžića na funkciji predsjednika Republike Srpske, koja je u Haškom sudu osuđena zbog ratnih zločina i zatvorsku kaznu izdržava u Švedskoj.

Istraga zasad nije potvrdila navode Vladimira Nadeždina da u arhivima Ministarstva vanjskih poslova Srbije postoji dokument o sporazumu kojim je Karadžiću, navodno, 1995. godine jamčeno da mu se, ako napusti sve političke dužnosti u Republici Srpskoj, neće za ratne zločine suditi pred Haškim sudom.