Tirana
0

Srbijanski tužilac dao dokaze o trgovini organima

FENA
Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević prezentirao je u ponedjeljak u Tirani albanskoj tužiteljici Ini Rami nove dokaze u vezi s trgovinom organima uzetim od zatvorenika dovedenih s Kosova u Albaniju 1999. godine, doznaje se iz različitih izvora.

"Prema našim procjenama, ima dovoljno dokaza da se može otvoriti istraga u Albaniji o ovom slučaju koji je skoro ratni zločin ili organizirani zločin", izjavio je agenciji AFP Bruno Vekarić, glasnogovornik Vladimira Vukčevića.

Vekarić je precizirao da je albansko pravosuđe "pregledalo dosje 2005. godine, nakon što su istražitelji Haškog tribunala završili svoja istrage".

"Naši stavovi o procjeni dokaza i činjenica su u suprotnosti, ali je sastanak bio konstruktivan", kazao je Vekarić i dodao: "nemamo isto mišljenje, ali se razumijemo kao profesionalci".

On je precizirao da je u toku sastanka u Tirani dogovoreno djelovanje u vezi s ovim dosjeom.

U Beogradu je Tužilaštvo za ratne zločine preciziralo u saopćenju da se ovaj sastanak odnosi na istragu srbijanskg pravosuđa o navodnoj trgovini organima spomenutoj u knjizi koju je u proljeće objavila glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Carla Del Ponte.

U knjizi "Lov, ja i ratni zločinci", Del Ponte tvrdi da je oko 300 zatvorenika, među kojima su bile i žene, prebačano u toku ljeta 1999. godine s Kosova u Albaniju.

Tužiteljica u svojoj knjizi piše kako su joj novinari pričali da su organi tih zatvorenika poslani na klinike u inozemstvu radi transplantiranja pacijentima koji plaćaju, ali da ona nikada nije uspjela da dođe do dokaza.

Polovinom maja, albansko tužilaštvo je izrazilo spremnost da sarađuje s Haškim tribunalom, ako njegovi stručnjaci žele da započnu istrage u Albaniji prema informacijama objavljenim u toj knjizi.