Svijet
0

Srbijanski tisak o posjeti hrvatskog premijera Sanadera

FENA
Srbijanski mediji u subotu su posvetili veliku pozornost posjetu predsjednika hrvatske vlade Ive Sanadera Srbiji, posebno naglašavajući razgovore hrvatskog premijera sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem i premijerom Mirkom Cvetkovićem.

Kako prenosi beogradski dnevnik "Večernje novosti", prvi posjet hrvatskog premijera Ive Sanadera nakon prošlogodišnjeg zahlađenja odnosa, protekao je u znaku dobre volje obiju strana da se okrenu budućnosti, a beogradski i zagrebački dužnosnici suglasili su se da se u ovom trenutku trebaju posvetiti otvorenim pitanjima koja se mogu riješiti, dok će se ostala rješavati - vremenom, kako situacija bude "omekšavala".

Novosadski "Dnevnik" piše da su nakon razgovora u srbijanskoj vladi dvojica premijera medijima izjavila da su pokrenuta mnoga neriješena pitanja u odnosima Srbije i Hrvatske, ali da su teška ostavljena za budućnost, priznajući da će za rješavanje nekih od njih biti potrebno više vremena.

Dodaje se da je premijer Hrvatske Ivo Sanader u petak razgovarao i s predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji, pri čemu je bilo riječi i o mogućnosti sufinanciranja obnove kulturnih i sakralnih objekata.

Dnevni list "Press" objavio je da je srbijanski premijer Mirko Cvetković propustio priliku u izravnom razgovoru s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom odlučno pokrenuti rješavanje važnih državnih pitanja između Srbije i Hrvatske, te da je, umjesto da ustraje na povlačenju tužbe za genocid, spornoj granici na Dunavu, povratku izbjeglica i golemu nerazmjeru u gospodarskoj suradnji, Cvetković ustanovio da "problemi postoje", ali da "moramo gledati u budućnost".

Beogradski dnevnik "Danas" prenosi da je srbijanski predsjednik Boris Tadić kazao kako između dviju država ima i teških pitanja koja se moraju riješiti prije njihova ulaska u EU te istaknuo da se ta pitanja ne trebaju, kako je rekao, gurati pod tepih, već se trebaju tražiti rješenja.

"Danas" je prenio i izjavu premijera Sanadera da je u Beograd došao da se zajednički pokuša razbiti staro načelo "ako je susjedu loše, meni je bolje" te njegovu ocjenu da ima toliko pitanja u kojima Hrvatska i Srbija mogu pomoći jedna drugoj i ojačati položaj dviju zemalja.