Svijet
0

Srbijanski parlament završio raspravu o odnosu Srbije i RS

FENA
Srbijanski parlament okončao je u ponedjeljak navečer raspravu o Prijedlogu zakona kojim se treba potvrditi u rujnu 2006. potpisani Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa Srbije i Republike Srpske (RS).

Nakon žučne rasprave, koja je ipak bila blaža nego li prijepodnevna sjednica, zastupnici su potvrdili ranije razlike u viđenju sadašnjih, ali i budućih odnosa Srbije i RS.

Zastupnici su najavili da će za ratificiranje tog sporazuma glasovati, a osim vladajućih stranaka također i radikali Vojislava Šešelja i Miloševićevi socijalisti.

Zastupnici su ustvrdili da je sporazum Srbije i RS "uz Kosovo, jedno od najvažnijih pitanja".

Vlada Srbije je obrazložila da će sporazum omogućiti unapređivanje međusobnih odnosa i saradnje Srbije i Republike Srpske, posebno u poljoprivredi i, kako kažu, ne razlikuje se mnogo od prethodnog, iz 2001. godine.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije Milan Marković izjavio je da su se aktivnosti koje su predviđene Zakonom prije svega usmjerene na gospodarstvo.

Kao najznačajnije, Marković je naveo prodaju Telekoma Republike Srpske Telekomu Srbije i stavljanje kamena-temeljca za Termoelektranu Gacko 2, što je, prema njegovim riječima, investicija vrijedna 1,4 milijarde eura.

"Od ukupne vanjskotrgovinske razmjene Republike Srpske u 2006. godini najviše robe je uvezeno iz Srbije, i to oko 330 miliona eura, a izvezeno je u Srbiju oko 120 miliona eura", dodao je Marković.