Svijet
0

Srbijanski ministar odbrane i irački premijer o vojnoj saradnji

FENA
Irački premijer Nuri al-Maliki razgovarao je u Bagdadu s ministrom odbrane Srbije Draganom Šutanovcem o vojnoj saradnji, saopćio je u četvrtak kabinet predsjednika iračke vlade.

U saopćenju je precizirano da su premijer Al-Maliki i ministar Šutanovac, koji je doputovao u Bagdad, "razgovarali o mehanizmima saradnje u snabdijevanju iračke vojske i policije opremom i oružjem".

"Imamo prijateljske odnose s Irakom i želimo ih razvijati. Došli smo ovdje da obnovimo odnose u više oblasti i spremni smo obrazovati iračke kadrove na polju medicine i u Vojnoj akademiji", rekao je Šutanovac, navedeno je u saopćenju koje je prenio Tanjug.

Prethodno je ruska novinska agencija Itar-Tass prenijela da je Šutanovac nakon susreta s premijerom Malikijem kazao kako je njegova posjeta Bagdadu, "u službi razvoja odnosa između dvije prijateljske zemlje u svim oblastima".

Itar-Tass je također naveo da u Iraku nema vojnika iz Srbije, ali da su između Bagdada i Beograda već uspostavljene trgovinska i vojna saradnja.