Svijet
0

Srbijanski ministar obrane iznenađen izvješćem Carle Del Ponte

FENA
Ministar obrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je u utorak novinarima da je iznenađen izvješćem glavne tužiteljice haaškog tribunala Carle Del Ponte o nedovoljnoj suradnji Srbije s ICTY-em i odlukom Europske komisije da zbog toga još ne potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Šutanovac je rekao da će prigodom idućeg posjeta Del Ponte Beogradu, predviđenog za 25. i 26. listopada, ministarstvo koje on vodi pokazati da se čini sve na pronalaženju haaških bjegunaca.

"Mi svakoga dana i dalje kontroliramo i provjeravamo vojne objekte, ali ne mogu tvrditi da nitko iz vojske privatno ne pomaže u zaštiti bjegunaca, ali tu je stvar teško kontrolirati imajući u vidu da ima preko 40.000 pripadnika vojske i 50.000 vojnih umirovljenika", kazao je on.

On je izjavio i kako je "siguran da se Mladić ne nalazi u vojnim objektima, da nitko ne troši sredstva poreznih obveznika u njegovoj zaštiti, ali ne mogu garantirati da nitko s njim nije u kontaktu".

Na telefon Sigurnosno-informativne agencije ( BIA) već se javilo više građana kako bi dobili informacije o načinu prijave haških optuženika, isplati nagrade te o tome hoće li onima koji imaju i prijave informacije o odbjeglim haaškim optuženicima biti zaštićen identitet.

Srbija je koncem proteklog tjedna raspisala nagradu od milijun eura za informaciju koja će dovesti do lociranja i uhićenja haaškog optuženika Ratka Mladića, dok je za dojave o odbjeglima Goranu Hadžiću i Stojanu Župljaninu predviđeno 250 tisuća eura.