Svijet
0

Srbijanski dužnosnik: Preimenovanje ulica u Novome Sadu nije državna politika

FENA
Visoki dužnosnik srbijanske vlade izjavio je u četvrtak kako "nije državna politika" sporna odluka gradskih vlasti Novog Sada da svojim ulicama daju imena srbijanskih oficira koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku te izrazio nadu da će državno ministarstvo koje mora potvrditi taj potez "donijeti pravilnu odluku", doznaje se iz hrvatskog veleposlanstva u Beogradu.

Hrvatski veleposlanik u Srbiji Tonči Staničić sastao se u Beogradu s pomoćnikom ministra vanjskih poslova Srbije Radojkom Bogojevićem i uručio mu prosvjednu notu veleposlanstva zbog odluke gradske uprave Novog Sada koja je dvjema ulicama dala imena poginulih zapovjednika srbijanskih postrojbi koje su napadale Hrvatsku tijekom Domovinskog rata.

Bogojević je izrazio žaljenje "zbog svega što se dogodilo" i prenio uvjeravanja kako se ne radi o državnoj politici, stoji u priopćenju dostavljenom Hini iz veleposlanstva u Beogradu.

Staničić je Bogojeviću rekao kako Hrvatska očekuje od srpske Vlade "odgovarajuću reakciju u okviru ovlasti koje ima" i obavijestio ga da će o tom pitanju kontaktirati ured premijera Vojislava Koštunice te predsjednika Borisa Tadića.

Također je zatražio prijem kod ministra za lokalnu samoupravu Zorana Lončara, s obzirom da odluka o promjeni naziva ulica može postati pravovaljana tek nakon suglasnosti njegova ministarstva.

Bogojević je podsjetio kako odluka o preimenovanju ulica podliježe potvrđivanju nadležnog ministarstva koje će, uvjeren je u to, donijeti pravilnu odluku, stoji u priopćenju.

Na prijedlog Srpske radikalne stranke, koja je na vlasti u Novom Sadu, ulicu je dobio zapovjednik paravojne formacije "Vukovi s Vučjaka" Veljko Milanković, među ostalim, zbog njegovih "zasluga u oslobađanju zapadne Slavonije, Modriče i Dervente". Tu vrstu počasti novosadska gradska vlast je odala i pokojnom zapovjedniku Novosadskog korpusa, generalu JNA Mladenu Bratiću, koji je bio na čelu tenkovske jedinice što je napadala Vukovar.