Svijet
0

Srbijanski dužnosnici protiv neovisnosti Kosova

FENA
Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je u utorak da se Srbija protivi stavu SAD-a da Kosovo treba biti neovisno i u svom priopćenju istaknuo da se zauzima za kompromisno rješenje statusa Kosova, prihvatljivo za obje strane.

Kako Tadić navodi u priopćenju, Srbija je "europska i demokratska zemlja koja ima legitimno pravo da na temelju međunarodnog prava, političkim i mirnim putem brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet".

Dodao je da bi bilo vrlo štetno da bilo koja zemlja prizna neovisnost Kosova, mimo odluke Vijeća sigurnosti te "najodlučnije odbacio bilo kakvu mogućnost prihvaćanja kompenzacije za gubitak dijela teritorija".

I srbijanski premijer Vojislav Koštunica oglasio se u utorak glede Kosova i beogradskoj agenciji Beta izjavio da SAD "raspolaže velikom silom" ali da "ključ za rješavanje pitanja Kosova nije u sili već u poštivanju međunarodnog prava i Povelje UN-a".

"Svaki pokušaj da se politikom sile i pravnim nasiljem jednostrano proglasi neovisnost osuđen je na neuspjeh. To se ponajmanje može popraviti američkom ponudom s najvišeg mjesta da Kosovo dobije neovisnost, a da Srbija bude nagrađena ulaskom u NATO savez", izjavio je Koštunica za agenciju Beta.