{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srbijanske nevladine udruge pozivaju EU da potpiše SSP sa Srbijom

F
19.1.2008. u 13:31
0
0
Srbijanske nevladine udruge pozivaju EU da potpiše SSP sa Srbijom
0
Srbijanske nevladine udruge pozivaju EU da potpiše SSP sa Srbijom
Foto: AFP
Nevladine udruge iz Srbije pozvale su Europsku uniju da što prije sa Srbijom potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), jer je to jedini način da se spriječi da "nedemokratske i kvazidemokratske" snage ponovo izoliraju zemlju.
Pismo je poslano članicama EU-a, predsjedniku Europske komisije Joseu Manuelu Barrosu, visokom predstavniku EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javieru Solani i europskom povjereniku za proširenje Olliju Rehnu.

Pozdravljajući napore većine članica EU-a i predsjedavajuće Slovenije u procesu približavanja Srbije EU-u, nevladine udruge poručuju da "snažno vjeruju da jedino približavanje EU-u može ostaviti otvorenima europske izglede za Srbiju i spriječiti da nedemokratske i kvazidemokratske snage ponovno izoliraju zemlju".

"Zato pozivamo EU da što prije potpiše SSP sa Srbijom", apeliraju nevladine udruge, ocjenjujući da bi to stvorilo pozitivne uvjete za
jačanje proeuropskih snaga u zemlji i postupnu marginalizaciju
antieuropskih.

"Srbija, poslije dvadeset godina radikalnog nacionalizma, bez jasnih i otvorenih proeuropskih izgleda za razvoj, riskira da ostane
blokirano društvo i zemlja zaglibljena u prošlost", ističe se u pismu, u kojem se dodaje da bi svako odgađanje potpisivanja SSP-a sa Srbijom "samo išlo na ruku konzervativnim i nacionalističkim snagama koje zemlju vode ka samoizolaciji i daleko od vladavine prava i odgovornosti".

Današnja antieuropska politika u Srbiji mogla bi omesti demokratsku stabilizaciju zapadnog Balkana i integraciju čitave regije u europske procese, navodi se, te ističe da potpisivanje SSP-a ne mijenja ništa na obvezi Srbije da u potpunosti surađuje s Haškim sudom. Naprotiv, dodaje se, svi odgovorni za zločine moraju biti kažnjeni i Srbija mora preuzeti svoj dio odgovornosti u ratovima 90-ih godina prošlog stoljeća.

Pismo su potpisali Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Komitet pravnika za ljudska prava (JUKOM), Žene u crnom, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Europski pokret u Srbiji, Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Fond za otvoreno društvo, Građanski forum, Centar za razvoj civilnog društva, Centar za regionalizaciju, Sandžački intelektualni krug, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Otvoreni licej, Udruženje nezavisnih novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Alijansa za
lokalni održivi razvoj i MICRO-centar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: