Svijet
0

Srbijanske firme uvode "Halal" certifikate

FENA
Srbijanskim kompanijama, ukoliko žele da se vrate na tržište islamskih zemalja, potreban je "Halal" certifikat.

Jugoslavija je za vrijeme postojanja pokreta nesvrstanih imala razvijenu privrednu saradnju sa arapskim zemljama. Za obnavljanje saradnje zainteresovane su i Srbija i islamske zemlje, prenosi B92. Halal je način života koji propisuje Kur'an. Mada većina laika zna za osnovno pravilo muslimana da ne koriste proizvode od svinja, "halal" standard podrazumijeva mnogo više. Predstavnici industrije – od proizvođača mesa do proizvođača autobusa saznali su tokom seminara održanog na Fruškoj gori mnogo više o tome, navodi B92.

Ikarbus – koji je dobio "halal" certifikat tako će proizvesti prvi "halal" autobus namijenjen muslimanskim vjernicima koji idu na hadž.

"Biće odvojena mjesta za muškarce i žene, automatski će se čitati molitva, biće vode u autobusu i van njega, Ikarbus je prvi u svijetu koji će proizvesti tako nešto", kaže direktor Ikarbusa Srećko Nijenčević.

Srbijanska klaonička industrija već počinje da izvozi u islamske zemlje. Klaonica Dženi iz Novog Pazara je ugovorila izvoz 120 tona "halal" mesa za Kuvajt.

"Halal" tržište je zbog tradicionalno visokog priraštaja muslimanskih zemalja po statistikama najbrže rastuće na svijetu – 15 odsto godišnje. Osim toga – dio se nalazi u najbogatijim zemljama svijeta. Svi se slažu da je "halal" certifikat osnovni korak, ali je potrebno postići i višu produktivnost i kvalitet, navodi B92.